Bubaš: Cjepiva protiv COVID-a u Hrvatskoj 100 posto štite od umiranja

09.02.2021.

07:50

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Marija Bubaš

Marija Bubaš

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a prim. dr. Marija Bubaš rekla je danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da cjepiva protiv bolesti COVID-19 koja dolaze u Hrvatsku, sto posto štite od umiranja u slučaju zaraze.

Govoreći o cjepivu AstraZenece, odnosno navodima da je manje učinkovito ili sigurno za starije od 65 godina, Bubaš je rekla da su sva cjepiva u primjeni u Hrvatskoj odobrena od Europske medicinske agencije i vrhunski sigurna za primjenu.

- Nema dvojbe jesu li ta cjepiva sigurna, a što se tiče njihove učinkovitosti, to su vrlo učinkovita cjepiva i sva koja dolaze i dolazit će u Hrvatsku, za koja se Hrvatska predbilježila i za koja je zainteresirana, a osobito ova tri cjepiva koja jesu tu, sto posto štite od umiranja u slučaju zaraze bolešću COVID-19, rekla je Bubaš.

Dodala je da je teški klinički oblik bolesti najprisutniji upravo u dobnim skupinama 65 plus te da ne treba dvojiti treba li se cijepiti jer je uz distancu i maske cjepivo najučinkovitije oružje protiv širenja zaraze, a pogotovo protiv teških kliničkih oblika bolesti i umiranja.

- Da se poslužim riječima Zaklade "Ana Rukavina", "Želim život, želim budućnost". Nadam se da svi žele život i da im je život dragocjen toliko da će se odlučiti za cjepivo koje im prvo dođe pod ruku, bez obzira na dob i ove priče. Činjenica je da su neke zemlje Europe odlučile ne primjenjivati AstraZenecino cjepivo kada je riječ o starijim dobnim skupinama. Međutim, cijepljenje je i dio strategije borbe protiv epidemije. Naši stručnjaci su evaluirali to cjepivo kao sigurno za primjenu u tim dobnim skupinama o kojima se sada debata javno proteže kroz medijski prostor, rekla je Bubaš.

Bubaš kaže da se kod AstraZenece radi o prekomjernom oprezu.

- Relativno je manji broj ispitanika u dobi 65 plus, pa je onda AstraZeneca to lijepo rekla da, eto... Zbog toga što nema dovoljno ispitanika, oni su se ograničili, ali ja bih ipak rekla da je to cjepivo koje treba primiti, da je to cjepivo koje nema velikih zabilježenih nuspojava i upravo zbog toga sigurno je za primjenu. To je cjepivo koje omogućuje da se spasiš od smrtnog ishoda i teškog kliničkog oblika bolesti, rekla je Bubaš.

Bubaš smatra kako, uzme li se u obzir da je učinkovitost AstraZenecina cjepiva slična ili čak veća od onog protiv gripe te da se upravo starije osobe koje imaju dijabetes i kronične bolesti trebaju cijepiti protiv gripe, ne treba dvojiti vezano za AstraZenecino cjepivo.

Što s ljudima koji dođu na cijepljenje kod svojih liječnika i ne žele primiti AstraZenecino cjepivo?

- Onda se neće cijepiti, rekla je Bubaš i dodala:

- Neće se cijepiti AstraZenecom, cijepit će se nekim drugim cjepivom onda kada bude dostupno.

Naglasila je da nema prisile cijepljenja, ali da bi bila šteta ne iskoristiti tako moćno oružje u širenju zaraze "zbog određenog broja ljudi koji nisu stručnjaci za to područje, ali jesu iskazali svoj strah".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!