09:01 / 09.02.2021.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Ressler: Za Hrvatsku je dobro da ne ide sa soliranjem u nabavi cjepiva

Karlo Ressler

Karlo Ressler

Foto: U Studiju 4 / HRT

Plenarna sjednica EU parlamenta donosi niz aktualnih europskih tema, odnosno pitanja na koja čelnici EU-a moraju dati hitne odgovore. Bit će riječi o dinamici cijepljena, suzbijanju posljedica pandemije, pritisku na političku oporbu u Rusiji... .

Karlo Ressler, zastupnik HDZ-a u EU parlamentu, rekao je kako se očekuju važne rasprave i odluke i za Hrvatsku. Istaknuo je da dominira rasprava o cijepljenju, ali ne samo ovom sjednicom nego i širom europskom raspravom.

- Sve europske države nalaze se u sličnoj situaciji bez obzira na to što je Europska unija, u odnosu na druge globalne aktere, najviše uložila u ranoj fazi kada još nije bilo jasno hoće li se postići učinkovito cjepivo. Sada smo u situaciji da su drugi globalni akteri - SAD, Ujedinjena Kraljevina, Izrael, u procjepljivanju svojih stanovnika napravili više nego EU. Trebamo se izdići iznad jeftinih političkih prepucavanja i učiniti sve da osiguramo da svi europski građani dobiju cjepivo koje je Europska komisija ugovorila. 

Na pitanje je li Europska unija drugi put pala na ispitu vezano za pandemiju, prvi put kada je riječ o solidarnosti, a drugi put na ugovaranju i isporuci cjepiva, Ressler je rekao kako je u prvim danima i tjednima bilo nesnalaženja, ali da je konačni odgovor u proljeće bio snažniji nego ikada prije.

- Bez obzira na prvi trenutak u državama članicama, vlada poprilično suglasje da je taj ambiciozni paket oporavka sa 750 milijardi eura uz višegodišnji financijski okvir snažan pokazatelj prave i konkretne europske solidarnosti od koje će korist imati Hrvatska, ali i oni koji su bili jače pogođeni u prvom valu - Italija, Španjolska, Francuska.

Što se tiče dijela vezanog za cijepljenje, to je početak duge utakmice i vjerujem da sve što je napravljeno još prošle godine i da svi ugovori koji su potpisani i koji obvezuju proizvođače daju nadu da će sve dobro završiti. 

Na pitanje je li cijepljenje političko ili zdravstveno pitanje, Ressler je rekao da je nemoguće odvajati zdravstvenu dimenziju krize jer neće biti dugoročnog izlaska iz krize bez zajedničkog odgovora u zdravstvenom aspektu, ali i u gospodarskom i svim društvenim i političkim posljedicama koje je ta kriza izazvala.

Na pitanje treba li Hrvatska sama početi pregovore vezane za cjepivo, rekao je kako je za Hrvatsku jako dobro da je na razini EU-a odlučeno da se ne ide u soliranje. 

- Teško je zamisliti u kakvoj bi se situaciji nalazila Unija kada bi neke razvijenije članice procijepile velik dio stanovništva dok druge ne bi imale pristup cjepivu. Za nas je ovaj pristup jedini ispravan.

Kad je riječ o ruskom cjepivu, rekao je kako je ovo zdravstvena kriza bez presedana i da se moraju iskoristiti sva sredstva, ali isto je tako jasno da su uvjeti pristupa europskom tržištu  jasno propisani.

- Ako kineski ili ruski proizvođači žele dobiti pristup europskom tržištu, moraju jasno javno prezentirati sva istraživanja koja su radili da EMA može odlučiti zadovoljavaju ili ta cjepiva standarde EU-a ili ne. 

Osvrnuo se i na stav Europske unije vezano za Rusku Federacije i posjet visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borella Rusiji. 

- Posjet Borella Moskvi nije bio dobar ni pozitivan za Europsku uniju. Dojam je da njegov nastup i zastupanje europskih interesa nisu bili na razini i vjerujem da će se o tome raspravljati. Ključno je imati jasan i dosljedan stav o toj situaciji i odnosu s Ruskom Federacijom. Rusija je velik i snažan susjed i treba pokušati razvijati gospodarske odnose, ali moramo biti jasni i razumjeti što se događa u Rusiji i kakav je odnos prema oporbi, upozoravati i inzistirati da se poštuju ljudska prava na razini na kojoj to želimo ostvariti u Europskoj uniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!