Hrvatska ima potporu Italije za ulazak u Schengen

21:25 / 03.12.2021.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman susreo se u petak u Rimu s talijanskim kolegom Luigijem Di Maiom a u razgovorima je istaknuta potpora Italije Hrvatskoj za šengenski prostor, eurozonu i OECD, priopćio je MVEP. Ministri su razgovarali o održavanju 5. sastanka Koordinacijskog odbora ministara Hrvatske i Italije u Rimu 2022. godine i istaknuta je potpora Hrvatskoj na ulasku u Schengen, eurozonu i u OECD, navodi se u priopćenju.

Grlić Radman je tom prigodom ponovio i da se Hrvatska zalaže za proširenje Europske unije na jugoistok Europe.

- Hrvatska je jedan od najvećih zagovornika procesa proširenja, jer je to put kako bi naše susjedstvo dugoročno bilo stabilno i funkcionalno, ali naravno uz ispunjavanje svih potrebnih kriterija, istaknuo je hrvatski ministar.

Grlić Radman i Di Maio izrazili su zadovoljstvo nedavnim proglašenjem Isključivog gospodarskog pojasa i osvrnuli se na trilateralnu suradnju Hrvatske, Italije i Slovenije.

- 'Trilateralna suradnja razvija se jako dobro, važno je nastaviti raditi na tri područja koja smo zajednički prepoznali kao najvažnija: povezivost, plavo gospodarstvo i zaštita okoliša, rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar je nakon susreta s Di Maiom sudjelovao na 7. Mediteranskom dijalogu - panel raspravi o budućnosti Sredozemlja s ministrima vanjskih poslova iz Španjolske, Slovenije i Portugala. U izlaganju na tom skupu osvrnuo se na pandemiju koronavirusa i istaknuo kako je Hrvatska pokazala solidarnost u proljeće 2021. prvim bilateralnim donacijama zemljama zapadnog Balkana, dodaje se u priopćenju.

- Do sada smo donirali više od 1,8 milijuna doza cjepiva diljem svijeta. Hrvatska je donirala 1,33 milijuna doza cjepiva mehanizmu COVAX i ostajemo predani tome, rekao je šef hrvatske diplomacije.

Grlić Radman sastao se u Rimu i s Josephom McMonigleom, Generalnim direktorom Međunarodnog energetskog foruma (IEF). Teme razgovora uključivale su ulogu IEF-a u očuvanju globalnog energetskog sustava i upravljanja, europski Zeleni plan, doprinos Hrvatske energetskoj diversifikaciji i sigurnosti s LNG terminalom na Krku te jačanje Inicijative triju mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!