19:37 / 23.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Hrvatska očekuje digitalne zelene potvrde

Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u MVEP-u

Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u MVEP-u

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatska do lipnja očekuje usvajanje zakona i dovršetak tehničkih priprema za digitalnu zelenu potvrdu, koja će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv bolesti COVID-19, da ga je preboljela ili da ima negativan rezultat testa, rekla je  Andreja Metelko-Zgombić,državna tajnica za Europu  u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. 

Državna tajnica za Europu na neformalnoj konferenciji ministara europskih poslova naglasila je važnost osiguranja stabilne, predvidive i brže isporuke cjepiva kako bi se ostvario zajednički cilj Europske unije da se do ljeta cijepi 70% stanovništva. 


Istaknula je da članice trebaju biti u jednakom položaju pri distribuciji cjepiva, zbog čega je potrebno uravnotežiti pristup raspodjele jer neke države zbog kašnjenja u isporuci trenutno imaju nižu stopu procijepljenosti.


Metelko Zgombić rekla je i da Hrvatska pozdravlja prijedlog Europske komisije o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čiji je cilj olakšavanje slobodnog i sigurnog kretanja na razini EU-a.


Istaknula je da Zagreb očekuje usvajanje zakonodavnog prijedloga i dovršetak tehničkih priprema sukladno planu, do lipnja, kako bi se potvrde mogle čim prije primjenjivati, stoji u priopćenju.


Metelko-Zgombić je na konferenciji naglasila i važnost jačanja strateške autonomije Europske unije kako bi ona bila otpornija na buduće krize, pri čemu se trebaju utvrditi ključna područja za osnaživanje proizvodnih kapaciteta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!