Capak: Izvjesno je uvođenje COVID putovnica

09.03.2021.

15:32

Autor: HTV/HRT

Capak: Izvjesno je uvođenje COVID PUTOVNICA

Capak: Izvjesno je uvođenje COVID PUTOVNICA

Foto: htv / HRT

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je novinarima da ne postoji COVID putovnica, nego dogovor na razini EU-a o potvrdi o cijepljenju koja se upotrebljava samo u medicinske svrhe. Još nisu donesene odluke vezane za nju, o tome se razgovara.

- Prerano je govoriti još o COVID putovnicama, o tome se razgovara i vrlo je izvjesno da će se to uskoro dogoditi, objasnio je Capak.


- Svaki proizvođač ima svoju potvrdu o cijepljenju na temelju koje oni prate podatke o učinkovitosti cjepiva, nuspojavama itd., ali to nikako nije COVID putovnica. Dat je zadatak ECDC-u da se izradi "smart" pristup za izradu COVID putovnice, temelj će biti iskustva zemalja na osnovi kojih će se dati prijedlog Europskoj uniji, rekao je Capak te dodao da je preuranjeno govoriti o izgledu te putovnice. Napomenuo je da se bilateralno razgovara i sa zemljana koje nisu članice EU-a.


- Nikad se neće dogoditi da će isključivo putovati osobe koje su se cijepile, već će za njih postojati drugi uvjeti, kao što su karantena ili testiranje, kao što je to i do sada. Ne možemo govoriti o diskriminaciji jer ne postoji COVID putovnica, rekao je Capak.


Pravila za turiste iz drugih zemalja


- Hrvatska će razmotriti prednosti i mogućnosti u privlačenju gostiju. Jedan od tih načina je i cijepljenje turističkih djelatnika. Postoji i čitav niz kontroverzija oko toga hoće li se priznavati samo cjepiva odobrena u EU-u ili i ostala. No sasvim je sigurno da će Hrvatska napraviti maksimum napora za zemlje koje su nam emitivne za turiste kako bi oni imali test na COVID, tj. da ih testiramo u Hrvatskoj prije povratka u njihovu zemlju, izjavio je Capak.


Je li ovo treći val?


Kaže da je situacija u susjednim državama i drugim zemljama EU-a teža nego u Hrvatskoj. 

- Uvijek se nešto iz tih zemalja "prelije" i kod nas, ali se nadamo da do toga neće doći i da kod nas brojevi neće znatno rasti. Skupa s prebolijevanjem i cijepljenjem nadam se da ćemo moći pripremiti uspješnu turističku sezonu, rekao je Capak.


- Teško je reći je li ovaj porast rep drugog vala ili početak trećeg. Pratimo situaciju i uvijek možemo aktivirati nove mjere. Ponavljam, skupa s prebolijevanjem i cijepljenjem nadamo se da ćemo moći kontrolirati situaciju, dodao je.


Serološka studija


- U četvrtak će studija završiti s oko 1500 ispitanika iz cijele Hrvatske, različite dobi, a rezultate ćemo objaviti u petak. Preliminarni rezultati su očekivani - imamo oko 25 posto pozitiviteta na IGG antitijela, s tim da još provodimo neutralizacijski test i onda ćemo moći reći koliko je ljudi stvarno imuno na bolest. Sad možemo reći da je to oko jedna četvrtina populacije koja je došla u kontakt s koronavirusom, rekao je Capak.


- Dobra vijest je da nam rastu količine cjepiva koje nam isporučuju Pfizer, Moderna i AstraZeneca i nadam se da ćemo tijekom sljedećeg kvartala nadoknaditi ono što smo izgubili tijekom prvog kvartala. Ako Vlada tako odluči, uvijek nam ostaje mehanizam interventnog uvoza ruskog cjepiva. Što se tiče sigurnosti, bilo bi puno bolje da ga registrira EMA. Još nismo dobili dokumentaciju koju smo zatražili za rusko cjepivo, a kada je dobijemo, možemo razgovarati o mogućnostima, izjavio je Capak.


Cijepljenje zdravstvenih djelatnika


- Broj zdravstvenih djelatnika koji se cijepe raste iz dana u dan, a mi ćemo napraviti sve da ih na vrijeme cijepimo, rekao je Capak.Nove mjere?


- Još je prerano govoriti koje će biti mjere od 15. ožujka. U ovom trenutku smatramo da nema prostora za dodatno popuštanje mjera, ali još je prerano govoriti o tome, rekao je Capak. Dodao je da je najučinkovitija mjera smanjenje broja okupljanja.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!