Istarski vatrogasci pomažu slovenskim kolegama, Canadair upućen u Sloveniju

20.07.2022.

Zadnja izmjena 20:45

Autor: Hina/HRT

Požar u Sloveniji

Požar u Sloveniji

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Na poziv koparskih vatrogasaca, istarski vatrogasci otišli su u pomoć slovenskim kolegama s četiri vozila i devet vatrogasaca, rekao je za HRT Dino Kozlevac, načelnik Istarskog stožera civilne zaštite.

Galerija
Požar u Sloveniji, Foto: Borut Zivulovic/REUTERS
Požar u Sloveniji, Foto: Borut Zivulovic/REUTERS

Više od 300 slovenskih vatrogasaca bori se s novim požarom na području Krasa, u tijeku je evakuacija stanovništva iz nekoliko zaselaka.

Požar se s talijanske strane proširio u Sloveniju unatoč gašenju iz zraka u kojem sudjeluju tri slovenska i dva talijanska helikoptera.

Uputili smo Canadair u Sloveniju kako bismo pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s ovim velikim požarom.

Mario Banožić, ministar obrane

Canadair upućen na gašenje požara u Sloveniju 

Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u Sloveniju radi gašenja požara na području Kostanjevice na Krasu.

Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva je upućen na gašenje požara u Sloveniju, temeljem Naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji, a na osnovu zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Galerija
Istarski vatrogasci otišli u pomoć slovenskim kolegama, Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica/HRT
Istarski vatrogasci otišli u pomoć slovenskim kolegama, Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica/HRT

- Uputili smo Canadair u Sloveniju kako bismo pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s ovim velikim požarom. Vjerujem da će naš protupožarni avion pomoći da se zaštite kuće i imovina stanovnika tog područja. Hrvatska je sretna jer ima vrhunske pilote koji pomažu kad je to najpotrebnije, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Po završetku angažmana u Sloveniji, avion HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!