Nezapamćen toplinski val prži Europu, a požari i dalje bjesne

20.07.2022.

Zadnja izmjena 17:02

Autor: Sanja Gvozdanović/Danko Družijanić/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Gori po svijetu

Gori po svijetu

Foto: Matthias Rietschel / REUTERS

Nezapamćen toplinski val prži u Europi. Diljem kontinenta ruše se temperaturni rekordi i bjesne požari. Vatra je već progutala desetke tisuća hektara, a vatrogasci se i dalje bore s opasnim šumskim požarima u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj. U Londonu, gdje je prvi put u povijesti izmjereno 40 stupnjeva, proglašeno je izvanredno stanje. 

Sjeveroistočno od Atene petstotinjak vatrogasaca zbog snažnog vjetra teško se bori s požarom.

- Prioritet nam je zaštita ljudskih života, ali i zaštita ključne infrastrukture i imovine građana, rekao je glasnogovornik grčke vatrogasne službe Ioannis Artopios.

Vatrogascima u pomoć stižu volonteri i snage iz regije, stotine ljudi su evakuirane.

- Borimo se od sinoć. Vatrogasno vozilo više nema vode, vatra se stalno rasplamsava, i sam sam je morao ići gasiti, dodao je jedan građanin.

- Moja kuća gori. Vatrogasci su učinili što su mogli, istaknula je stanovnica Atene Eftychia Alvanou.

Situacija s požarima bila je iznimno teška na jugozapadu Francuske. Vatrogasci su ih uspjeli staviti pod kontrolu jer poboljšali su se vremenski uvjeti, ali opasnost još nije posve prošla.

- Sinoć je bilo malo vlage, što je veoma dobro, omogućilo nam je da obuzdamo požar. Jutros se izgorjela površina nije povećala, dodao je zapovjednik u službi za izvanredna stanja Charles Lafourcade.

Šumski požari i dalje gore diljem Španjolske. Protekle noći bio je prekinut željeznički promet između Madrida i Barcelone, evakuirana su sela na sjeveroistoku zemlje.

U Italiji temperature i dalje rastu. Zbog toga će od sutra u 14 gradova biti na snazi najviši stupanj upozorenja.

Šumski požar u Toscani još nije ugašen, evakuirane su stotine ljudi. Iza vatrogasaca u Londonu besana je noć. Jučer je, po prvi put u povijesti, temperatura bila malo veća od 40 stupnjeva.

To je potaknulo požare koji su uništili kuće u glavnom britanskom gradu, a vatra se proširila preko suhih travnjaka do željezničkih tračnica i cesta.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan poručio je ranije kako je vatrogascima jednostavno bilo nemoguće odgovoriti na sve pozive za intervenciju. Vatra se širila nevjerojatnom brzinom.

- Malo poslije 12 sati osjetio sam malo dima u zraku, pomislio sam: netko radi roštilj, što je malo ambiciozno po ovoj vrućini. I pogledao sam kroz prozor i vidim malo dima kako dolazi nekoliko kuća dalje. I onda je jednostavno planulo. Istrčao sam iz kuće, došao do susjeda Stevea, koji je bio vatrogasac, a 30 sekundi poslije garaža je već bila zahvaćena, njihov automobil je gorio, vatra je već gutala ogradu, govori John Bishop, stanovnik naselja Wennington.

- Londonska vatrogasna brigada proglasila je incident velikih razmjera, zbog pritiska na organizaciju kao rezultat niza incidenata s kojima smo se nosili tijekom cijeloga dana. Velika većina je povezana s nezapamćenim vremenskim prilikama kojima smo izloženi posljednja dva dana, rekao je Jonathan Smith, zamjenik zapovjednika Londonske vatrogasne brigade.

Gori i na jugu SAD-a, u Teksasu je najveći požar u okrugu Somervell, a vatra se približila i obližnjem okrugu Hood. Ukupno gori na 12 mjesta u toj saveznoj državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!