Požar u Sloveniji gasi 1000 ljudi, pomažu naši vatrogasci i kanader

20.07.2022.

Zadnja izmjena 23:15

Autor: Dnevnik/HRT/Hina

Požar u Sloveniji

Požar u Sloveniji

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Požar kakav Slovenija ne pamti zahvatio je regiju Kras. Evakuirani su stanovnici nekoliko sela. U Sloveniju je upućen naš kanader, a u pomoć kolegama otišli su i istarski vatrogasci. Večeras je vjetar prestao puhati što će olakšati gašenje.

Galerija
Požar u Sloveniji, Foto: Borut Zivulovic/REUTERS
Požar u Sloveniji, Foto: Borut Zivulovic/REUTERSPožar u Sloveniji, Foto: Borut Zivulovic/REUTERS Požar u Sloveniji, Foto: Borut Zivulovic/REUTERS Požar u Sloveniji, Foto: Borut Zivulovic/REUTERS Požar u Sloveniji, Foto: Borut Zivulovic/REUTERSPožar u Sloveniji, Foto: Borut Zivulovic/REUTERSPožar u Sloveniji, Foto: Borut Zivulovic/REUTERS

Pogledajte prilog Mateje Ribičić:

- Situacija se mijenja iz minute u minutu. Evakuirani su stanovnici pet sela, dolaze dodatne vatrogasne snage. Sada je na terenu 1000 vatrogasaca, aktivirana je slovenska vojska sa svim potrebnim kapacitetima - cisterne s vodom i zračne snage, rekao je Marjan Šarec, slovenski ministar obrane.

Požar se s talijanske strane proširio na slovensku regiju Kras - unatoč gašenju iz zraka u kojem sudjeluju tri slovenska i dva talijanska helikoptera. Pomoć je stigla i iz Hrvatske, iz postrojbi Umaga i Pazina upućeno je 9 vatrogasaca s 4 autocisterne te 1 kanader.

Ugrožena su naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas gdje se provodi evakuacija stanovništva, objavio je popodne regionalni štab civilne zaštite pokrajine Primorska.

Najteža je situacija u općini Doberdob koja leži tik uz slovensko-talijansku granicu, javljaju mediji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!