10:22 / 24.11.2020.

Autor: HRT

Hrvatskoj odobreno više od 692 milijuna eura

Foto: Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Foto: Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Europski parlament je u odobrio pomoć EU-a u iznosu od 823 milijuna eura za saniranje posljedica potresa u Hrvatskoj, poplava u Poljskoj te koronakrize u nekoliko država članica.
Preko 692 milijuna eura odobreno je Hrvatskoj za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu i okolici te za rješavanje posljedica pandemije koronavirusa.

➡️
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa

Sedam milijuna eura odlazi u Poljsku za obnovu nakon velikih poplava u lipnju, 124 milijuna eura odlazi u Njemačku, Irsku, Grčku, Mađarsku, Španjolsku i Portugal za saniranje javnozdravstvenih posljedica koje je izazvao virus COVID-19.

Europski parlament je u  odobrio pomoć EU-a u iznosu od 823 milijuna eura za saniranje posljedica potresa u Hrvatskoj, poplava u Poljskoj te koronakrize u nekoliko država članica.

Pomoć u iznosu od 823 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije (EUSF) raspodijelit će se na sljedeći način:
    • Više od 132,7 milijuna eura odlazi na isplate predujma Hrvatskoj, Njemačkoj, Irskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Španjolskoj i Portugalu za saniranje javnozdravstvenih posljedica koje je izazvao virus COVID-19, početkom godine.
    • Hrvatskoj je za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu odobreno ukupno 683,7 milijuna eura. Predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura već je isplaćen u kolovozu, ostatak slijedi.
    • Više od 7 milijuna eura odlazi u Poljsku kako bi se poduprli projekti obnove nakon velikih poplava koje su u lipnju pogodile Potkarpatsko vojvodstvo.

Izmjene pravila Fonda solidarnosti za rješavanje posljedica pandemije

Kao dio, ove su godine izmijenjena i pravila Fonda za solidarnost EU-a te je time prošireno područje primjene načela solidarnosti EU-a, kako bi Unija  - uz reakciju na prirodne katastrofe - mogla pomoći i u rješavanju izvanrednog stanja velikih razmjera u području javnog zdravlja.

Ukupno 19 država članica EU-a (Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska) i tri države kandidatkinje za članstvo (Albanija, Crna Gora i Srbija) zatražile su pomoć u borbi protiv posljedica koronakrize. Sedam gore spomenutih zemalja zatražilo je plaćanje predujma, što je Parlament odobrio današnjim glasanjem.

Vijeće EU-a odobrilo je isplate predujma 30. listopada, a nakon današnjeg konačnog odobrenja Parlamenta isplate se mogu i izvršiti. Komisija trenutno provodi procjenu zaprimljenih zahtjeva. Po završetku će iznijeti prijedlog za mobilizaciju konačnih plaćanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!