IEA: Europskoj uniji prijeti nestašica plina iduće godine

12.12.2022.

15:36

Autor: M.M./Hina/HRT

IEA: Europskoj uniji prijeti nestašica plina iduće godine

IEA: Europskoj uniji prijeti nestašica plina iduće godine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

EU ima dovoljno plina za ovu zimu, ali iduće godine mogla bi se suočiti s nestašicom ako Rusija dodatno smanji opskrbu, upozorila je IEA u ponedjeljak i pozvala vlade da brže djeluju kako bi uštedjele energiju i proširile uporabu energije iz obnovljivih izvora.

Iako je Rusija ove godine smanjila isporuke plina, Europa je izbjegla ozbiljnu nestašicu i ima pune spremnike plina za zimu - dijelom zahvaljujući hitnim mjerama EU-a za punjenje skladišta, a dijelom zbog povoljnih vremenskih prilika i visokih cijena plina koje su smanjile potražnju za gorivom.

No, iduća godina mogla bi biti izazovnija od energetske krize koja je ove godine povećala račune europskim kućanstvima i prisilila industrije na privremeno zatvaranje kako bi se izbjegle paralizirajuće cijene plina.

Ako Rusija obustavi preostali udio plina koji još isporučuje Europi, a kineska potražnja za plinom se oporavi s najnižih razina izazvanih zatvaranjem zemlje zbog COVID-a-19, EU bi se mogla suočiti s manjkom plina od 27 milijardi kubičnih metara u 2023. godini, upozorila je Međunardona agencija za energiju (IEA).

Ukupna potrošnja plina u EU-u iznosila je 412 milijardi kubičnih metara u 2021.

- Ovo je ozbiljan izazov, rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol na zajedničkoj konferenciji za medije u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije.

Manjak bi se mogao izbjeći ako se povećaju subvencije i politike za obnovu zgrada koje troše puno plina, ako se grijanje na fosilna goriva zamijeni toplinskim pumpama i masovno proširi uporaba obnovljive energije, navela je IEA.

Potrebna investicija od 100 milijardi eura vratila bi se u roku od dvije godine preko nižih računa za plin, rekao je Birol.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen predložila je formiranje europskog "fonda solidarnosti" za prikupljanje novca za ulaganja u energetiku - korištenjem novca EU-a i dodatnih izvora financiranja.

Von der Leyen je rekla da je opskrba EU-a plinom "sigurna ove zime" i da se blok 27 zemalja priprema za iduću.

Čelnici zemalja EU-a pozvat će da se pripreme planovi za nepredviđene situacije za opskrbu energijom iduće zime na samitu u četvrtak u Bruxellesu, prema nacrtu zaključaka njihovog sastanka u koji je Reuters imao uvid.

No zemlje još uvijek nisu pronašle rješenje za visoke cijene energenata. Ministri energetike EU-a održat će izvanredni sastanak u utorak kako bi pokušali dogovoriti gornju granicu za cijenu plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!