12:55 / 30.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Italija uvodi karantenu za putnike iz EU-a

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Goran Stanzl / Pixsell

Italija će uvesti petodnevnu karantenu za putnike koji dolaze iz zemalja članica Europske unije, rekli su izvori u ministarstvu zdravstva.

Svi koji dolaze iz EU-a morat će obaviti testiranje prije polaska, biti u petodnevnoj karanteni i ponoviti test nakon toga, što je već na snazi za zemlje izvan EU-a, navode isti izvori.

Ta mjera "vrijedi za sve koji odlaze i dolaze" na poluotok, pa i za talijanske državljane, dodalo je ministarstvo odgovarajući na upit agencije France Pressea.

No zasad se ne zna kad će ta mjera stupiti na snagu, a za uskrsni vikend koji počinje u subotu i završava se u ponedjeljak, strani turisti već tradicionalno dolaze u Italiju.

Najveći dio Italije je trenutačno pod oštrim epidemiološkim mjerama kako bi se zaustavio treći val epidemije (barovi i restorani zatvoreni za posjetitelje, ograničeno kretanje ...). Usto će čitav poluotok biti proglašen "crvenom" zonom (visokog rizika zaraze i s najvećim mogućim restrikcijama) za Uskrsni vikend, koji je po starom običaju prigoda za obiteljsko okupljanje.

Pandemija je dosad pokosila više od 108.000 ljudi u toj zemlji, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Talijanski premijer Mario Draghi, koji je na dužnost stupio prošlog mjeseca, obećao je ubrzati kampanju cijepljenja u Italiji, prvoj europskoj zemlji koju je pandemija teško pogodila i koja se trenutno suočava s trećim valom Covida-19.

Draghi (73) je danas primio prvu dozu cjepiva AstraZeneca, priopćio je njegov ured, u znak podrške kontroverznom cjepivu. Bivši šef Europske središnje banke i njegova supruga cijepljeni su u centru smještenom na glavnom kolodvoru Rima Termini, rekao je glasnogovornik.

Italija je suspendirala upotrebu cjepiva AstraZenece na nekoliko dana u ožujku zbog sumnje na njegove nuspojave sve dok Europska agencija za lijekove (EMA) nije ponovno dala zeleno svjetlo za njegovu uporabu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!