19:42 / 29.03.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Kako obuzdati treći val pandemije koronavirusa?

Oboljeli od koronavirusa

Oboljeli od koronavirusa

Foto: Leonardo Benassatto / PIXSELL

Europa je trenutačno u svijetu najpogođenija pandemijom. Mnoge će se zemlje uoči uskrsnih blagdana potpuno zatvoriti. Istodobno, međunarodni stručni tim, koji je boravio u kineskom gradu Wuhanu, zaključio je da je uzročnik COVID-a vrlo vjerojatno sa šišmiša na ljude prešao preko neke druge životinje. Gotovo je potpuno isključena mogućnost da je virus "pobjegao" iz nekog kineskog laboratorija.


Presjeći treći val pandemije COVID-a novim lockdownom odlučila je Slovenija. Stalni porast broja novozareženih i hospitaliziranih natjerao je službenu Ljubljanu da naredi nošenje maski i na otvorenom, online nastavu, ukidanje rada najvećeg dijela uslužnih djelatnosti te da zabrani kretanje među regijama. Ulaz iz država "crvene" zone moguć je samo uz negativan PCR test.

- Zdravstveni savjet predložio je mjere koje zapravo znače zaustavljanje javnog života u zemlji između 1. i 12. travnja. Vlada je prihvatila te prijedloge, rekao je Janez Janša, slovenski premijer.

Bosna i Hercegovina jedna je od država s najvećom stopom smrtnosti među oboljelima od COVID-a. U protekla 24 sata preminulo je 93 zaraženih, najviše do sada. Zahvaljujući mehanizmu Covax počelo je masovnije cijepljenje.

- Iz razloga što naš medicinski kadar je opterećen s borbom protiv koronavirusa, tako da ćemo cijepiti u prvih nekoliko dana 300 dnevno, a plan je, ukoliko epidemiološka situacija bude dopustila da se u ovom prostoru cijepimo tisuću građana dnevno, rekla je Nevena Todorović, ravnateljica Centra za zdravlje Banja Luka.

Poziv na uzbunu uputili su liječnici francuske regije Ile-de-France, alarmirani pogoršanjem zdravstvenog stanja u zemlji. Uvjereni su da trenutačna ograničenja nisu dovoljna i da uskoro u bolnicama neće biti mjesta za sve zaražene.

- Ne bude li dodatnih mjera, 22. travnja imat ćemo 30 posto više pacijenata za intenzivnu njegu nego u prvom valu pandemije, rekao je primarijus Jacques Duranteau, direktor kriznih stanja bolnice Tehon.

Oboljeli su sve mlađi, više od polovine ih ima manje od 50 godina. Kako bi ubrzale cijepljenje francuske su vlasti donijele odluku da cijepiti mogu i stomatolozi i veterinari.

Potpuno napušteno izgledala je jutros romantična Firenca, talijanski turistički biser, u trenutku prelaska iz narančaste u "crvenu", zonu najvećeg rizika od COVID-a. Toskana, ali i Kalabrija i Val d'Aosta pridružile su se ostalim regijama u državi u kojima je najveći broj novozaraženih. U više od pola Italije u ovom je trenutku na snazi taj najviši stupanj zatvaranja. To znači izlaženje iz domova uz potvrdu, samo zbog "opravdanog razloga".

- Najmanje dva tjedna, koliko ćemo biti crvena zona, značit će teške ekonomske posljedice, jer Uskrs je sezona tijekom koje se umjetnički gradovi ponovno pokreću. Molimo vladu da u lipnju spasi barem sajmove i kongrese, rekao je Dario Nardella, gradonačelnik Firence.

Sve trgovine, osim onih s osnovnim namirnicama, u "crvenim" zonama Italije zatvorene su, ne rade ni restorani i barovi. Isto je i sa svim školama.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!