Izbori u Francuskoj: Izlaznost znatno manja nego prije pet godina

24.04.2022.

07:34

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/HRT/Hina

Emmanuel Macron i Marine Le Pen

Emmanuel Macron i Marine Le Pen

Foto: Yves Herman / REUTERS

Francuzi danas biraju predsjednika ili predsjednicu. Nakon žestoke predizborne kampanje, u utrci za petogodišnji mandat su Emmanuel Macron i Marine Le Pen

Izbore u Parizu prati Jasna Paro, koja je u HTV-ovim Vijestima u 14 sati javila da je, prema prvim podacima o izlaznosti, koje je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova, do 12 sati na izbore izašlo malo više od 26 posto birača. To je malo manje u odnosu na prvi krug prije dva tjedna i znatno manje nego prije pet godina. Najniži odaziv bio je jutros u Parizu - ispod 15 posto.


Paro je u podnevnom HTV-ovu Dnevniku javila da bi prema posljednjim podacima dosta velik broj birača mogao bojkotirati izbore - između 20 i možda čak 30 posto.


Macron je otvoreno upozorio da neizlazak na birališta može, kao u slučaju brexita, dovesti do neželjenih izbornih rezultata. Le Pen je svoj poziv svela na četiri riječi: "Birajte - Macron ili Francuska".


- Danas ponovno, kao i prije pet godina, imamo dva ista kandidata u finalu predsjedničkih izbora koji ne mogu biti više različiti nego što su to Emmanuel Macron i Marine Le Pen. On - centralistički, proeuropski nastrojen političar koji uživa potporu uglavnom stanovništva velikih francuskih gradova. Ona - desno, nacionalistički orijentirana koja uživa potporu uglavnom ruralnog stanovništva i manjih provincijskih gradova, javila je Paro.


Prema posljednjim istraživanjima, Macron bi mogao osvojiti 57 posto glasova, a Le Pen 43 posto. Ako ne dođe do nekog dramatičnog preljeva glasova prema Le Pen, to bi za Macrona značilo drugi predsjednički mandat, nešto što u posljednjih 20 godina nije uspjelo nijednom francuskom političaru.

video thumb

Pobjeda Le Pen u Europi bi izazvala šok

U drugom krugu, nakon žestoke i polarizirajuće predizborne kampanje, Macron je favorit u utrci za novi petogodišnji predsjednički mandat. 


Istraživanja javnog mnijenja posljednjih su dana Macronu dala solidnu prednost od 10-ak posto, koja blago raste, jer analitičari kažu da je Le Pen - unatoč naporima da ublaži svoj imidž i neke od politika svoje stranke, mnogima ostala neprihvatljiva.


Brojni francuski mediji, među kojima su Le Parisien, konzervativni dnevnici Le Monde i Le Figaro te lijevi Liberation, posljednjeg dana prije glasovanja u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora pozvali su birače da zadrže Macrona u Elizejskoj palači.


Macron i njegovi saveznici isticali su da je snažan odaziv birača ključan kako bi se u Francuskoj izbjegao šok poput onog u Britaniji i SAD-u nakon što su slični rezultati anketa iz 2016. rezultirali brexitom i dolaskom na vlast Donalda Trumpa.


Pobjeda Le Pen u Europi bi bez sumnje izazvala šok. 

Lijevo orijentirani čelnici EU-a, među kojima je i njemački kancelar Olaf Scholz, apeliraju na Francuze da glasaju za Macrona, a ne za njegovu suparnicu.


Ulozi su golemi. Le Pen bi u slučaju izbora postala prva žena na čelu Francuske i prva krajnje desno orijentirana predsjednica te zemlje.


Ako pobijedi Macron, postat će prvi francuski predsjednik koji u posljednjih 20 godina ponovno odnosi pobjedu na izborima. 


Početne projekcije rezultata očekuju se čim se birališta zatvore u 20 sati.


Analitičari smatraju da bi se od izlaska na izbore moglo suzdržati između 25 i 30 posto građana, posebice glasača ljevice, koji su nezadovoljni Macronovom politikom.


Na slabiji izlazak na birališta mogli bi utjecati i školski proljetni praznici koji traju u većem dijelu zemlje.


Čelnik krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon, koji je u prvom krugu glasanja 10. travnja osvojio treće mjesto, odlučio je ne pridonijeti Macronovoj pobjedi u drugome krugu tako što je odbio potaknuti milijune svojih pristaša da podrže aktualnog predsjednika.


Istodobno je inzistirao na tome da Marine Le Pen ne smiju dati nijedan glas.


Analitičari predviđaju da bi rezultat mogao biti tješnji nego 2017., kada su se u drugome krugu našli isti kandidati, a Macron je pobijedio sa 66 naprema 34 posto osvojenih glasova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!