20:33 / 21.04.2022.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/P.F./HRT

Većina gledatelja: Macron arogantan, ali i uvjerljiviji

Emmanuel Macron i Marie Le Pen

Emmanuel Macron i Marie Le Pen

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Ovisite o ruskoj moći, ovisite o Putinu, odbrusio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u predizbornom TV dvoboju kandidatkinji krajnje desnice Marine Le Pen. Macronova linija napada bio je upravo zajam ugovoren s pomoću ruske banke za njezinu kampanju 2017. Većina gledatelja aktualnog predsjednika ocijenila je arogantnim, ali i uvjerljivijim.


Revanš predsjedničke debate iz 2017. donio je zamjenu stilova u političkom ringu: izazivačica Le Pen odlučila se za smireniji i oprezniji nastup, dok je aktualni predsjednik znatno više napadao i stvarao pritisak na protivnicu nego što je to činio prije pet godina. Ističući njezine dobro poznate odnose s vlastima Rusije, optužio je Le Pen da služi Kremlju za destabilizaciju Francuske i Europske unije.

- Vi ste jedan od prvih europskih političara koji je 2014. priznao ishod aneksije Krima. Podsjećam vas da od 2. svjetskog rata mi više ne priznajemo prisilna pripojenja teritorija. Zašto ste to učinili? U 2015. uzeli ste zajam od ruske banke. Kad razgovarate s Rusijom, vi razgovarate sa svojim bankarom. To je problem, gospođo Le Pen, i mi ga vidimo, rekao je Emmanuel Macron, kandidat i sadašnji predsjednik Francuske.

- Emmanuel Macron ima pristup svim informacijama francuskih obavještajnih službi i savršeno dobro zna da je ovo što govori laž. Savršeno dobro zna da sam ja apsolutno i totalno slobodna žena i da branim Francusku i francuski narod jer sam domoljub. To sam pokazivala cijelog svog života, u svim okolnostima, rekla je Marine Le Pen, kandidatkinja za predsjednicu Francuske.

Političarka potekla s krajnje desnice posljednjih se godina umjerenijim porukama približava političkom centru. Nastoji se prikazati kao kandidatkinja građana čiji je životni standard uzdrman rastom cijena i liberalnim društveno - ekonomskim reformama bivšeg bankara Macrona.

- Ne slažem se s politikom po kojoj deseci, čak stotine tisuća privremenih, tzv. upućenih radnika dolaze u našu zemlju, ovdje rade, a poreze plaćaju zemljama iz kojih dolaze. Protivim se vašoj politici po kojoj bi se europska poljoprivredna proizvodnja smanjila za 10 do 20% u trenucima kad je svijet suočen s nestašicama hrane, rekla je Le Pen.

Macron joj je uzvraćao primjedbama da loše prikriva svoju radikalno euroskeptičku politiku, u sklopu koje je donedavno podupirala izlazak iz Europske unije.

- Vi zagovarate mijenjanje kluba na način da smanjite članarinu koju plaćate. Da kažete: "Ja biram svoja pravila". Po toj ideji, ili će svi ostali ići za vama - jer to je Europa, nas 27 je za stolom - ili ćete vi otići svojim putem. To što vi opisujete djeluje kao stvaranje odvojene grupe. A kao drugo, u svojim prioritetima ističete savez s Rusijom. To je uvijek u vašem programu. Baš čudno, uzvratio je Macron.

Prema agenciji Elabe 59% ispitanih građana smatra da je u sučeljavanju uvjerljiviji bio Macron, a njih 39% više je dojmila Le Pen. Po predizbornim anketama stanje je neizvjesnije: 56% prema 44% u postocima za Macrona, ali uz značajan postotak neodlučnih i mogućnost niskog odaziva.

Macron je danas obilazio pariško predgrađe Saint-Denis, poznato po visokoj stopi kriminala i velikom udjelu migranata sa socijalnim problemima, u kojem je u prvom krugu slavio lijevi kandidat Melenchon. Le Pen je za posljednji miting pred nedjeljne izbore odabrala Arras, grad u središtu industrijskog sjevera Francuske.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!