Francuska sutra odlučuje: Macron ili Le Pen

23.04.2022.

20:43

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

Marine Le Pen ili Emmanuel Macron ?

Marine Le Pen ili Emmanuel Macron ?

Foto: Yves Herman / REUTERS

Nakon žestoke kampanje Francuska je pred drugim krugom predsjedničkih izbora. Centristički predsjednik Emmanuel Macron u prednosti je pred kandidatkinjom krajnje desnice Marine Le Pen. No rezultat bi mogao biti tješnji nego 2017. godine, kada su se u drugom krugu našli isti kandidati. HTV-ova reporterka Jasna Paro kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako francuski mediji pišu da većina Francuza nije pred izborom kojem će od dva kandidata dati svoj glas, već je pred izborom, što je puno poraznije za obje političke opcije, hoće li u glasačku kutiju ubaciti prazan listić, da ne zaokruži nijedno od dva imena, ili će ipak nekomu pokloniti povjerenje u zadnjem trenutku. 

Ankete: Macronu 57 posto glasova

Ankete pokazuju da će većina građana biti nezadovoljna tko god od ova dva kandidata dobije sutra izbore. Postoji procjena da tridesetak posto građana neće izaći na izbore. Dvadesetak posto građana ne želi na mjestu predsjednika Francuske ni Macrona ni Le Pen.

Prema anketama, Emmanuel Macron je u prednosti, odnosno dobiva izbore, te će osvojiti svoj drugi predsjednički mandat.

On je u posljednja dva tjedna intenzivirao svoju kampanju, povećao je prednost koju je imao za deset do petnaest posto u odnosu na Marine Le Pen. No ipak će mu trebati svaki glas.

Prema anketama, mogao bi osvojiti 57 posto glasova. 

Televizijski duel nije donio prednost nijednom od kandidata

Ni televizijski duel koji je održan prije tri dana, a pratilo ga je dvadeset milijuna gledatelja, što je gotovo polovina Francuza koji imaju pravo glasa, smatraju analitičari, nije donio prednost nijednom od kandidata.

Marine Le Pen, koja je vodila kampanju na visokim životnim troškovima, nije na uvjerljiv način uspjela pokazati da će bolje i uspješnije riješi taj problem od Macrona.

Macron nije uspio uvjeriti glasače koji se boje njegovih ekonomskih reformi, odnosno ekonomskog liberalizma, da je to dugoročno bolje za zemlju.

Tako da se čini da su Francuzi ponovno i na ovim izborima u situaciji da biraju onog kandidata, kako sami kažu, koji im se čini da je manje zlo, a ne zato što podržavaju jednu od politika. 

Izbori se sa zebnjom prate u svim europskim državama

Ovi francuski izbori sa zebnjom se prate u svim europskim državama.

Znamo da se Europska unija tradicionalno nikad ne miješa u izbore ni u referendume država članica, no ovaj put smo vidjeli da su španjolski i portugalski premijer zajedno s njemačkim kancelarom pozvali Francuze u ime Europe da ne daju glas Marine Le Pen.

I to je rijedak potez svrstavanja na jednu stranu, ali pokazuje i strah Europe da bi na predsjedničko mjesto u Francuskoj mogao sjesti jedan antieuropski predsjednik. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!