08:32 / 11.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Janša: Slovenija će nabaviti sva raspoloživa cjepiva ako ih odobri EMA

Janša želi koristiti sva cjepiva, arhivska fotografija

Janša želi koristiti sva cjepiva, arhivska fotografija

Foto: Olivier Hoslet / REUTERS

Slovenija je u mjesec i pol, koliko traje cijepljenje protiv COVID-a, do sada zaštitila dva posto stanovništva, a premijer Janez Janša napisao je na Twitteru da bi bila spremna nabaviti i druga raspoloživa cjepiva, uz ona koja već koristi, ali samo ako ih odobri europski regulator za lijekove.

- U Sloveniji ćemo koristiti sva cjepiva protiv COVID-a koja kao učinkovita i sigurna dobiju odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), uključujući odobrenje nacionalnog regulatora, pa i ruska, indijska i kineska, objavio je slovenski premijer na Twitteru.


Njegova vlada u srijedu je objavila da je u proteklih mjesec i pol, otkad traje cijepljenje protiv COVID-a, imunizirala dva posto populacije, a do kraja mjeseca planira taj postotak povećati na pet posto, odnosno cijepiti oko 100 tisuća ljudi.


Do ovog tjedna Slovenija je za cijepljenje koristila cjepiva Pfizer-BioNTecha i Moderne, a početkom ovog tjedna počelo je cijepljenje i cjepivom AstraZenece.


Sva su ta cjepiva osigurana u okviru zajedničkih nabava preko Europske komisije i imaju odobrenje EMA-e koja je u srijedu priopćila da proizvođač ruskog cjepiva Sputnjik V još nije podnio zahtjev za odobrenje u EU-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!