Macron i Scholz spremni surađivati na reformi Europe

22.01.2023.

21:41

Autor: T.D./HRT/Hina

Emmanuel Macron i Olaf Scholz

Emmanuel Macron i Olaf Scholz

Foto: Benoit Tessier / REUTERS

Emmanuel Macron i Olaf Scholz pokazali su u nedjelju u Parizu spremnost da surađuju na "reformi" Europe, ali i u pronalaženju odgovora na američki plan velikog subvencioniranja industrije, iako nisu prevladali razlike u stajalištima, poglavito na polju europske obrane.

Nijedan od njih nije odgovorio na pitanje hoće li poslati Kijevu teške njemačke tenkove Leopard, odnosno francuske Leclerc, a njemački kancelar je bio pod posebnim pritiskom nakon žurnih poziva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u tom smislu.

U prigodi 60. obljetnice mirovnog ugovora dviju zemalja, dok na Starom kontinentu rat traje već jedanaest mjeseci, dvojici čelnika su bila puna usta francusko-njemačkog prijateljstva i bratstva koji su već šest desetljeća nezaobilazni u "europskoj izgradnji".

- Njemačka i Francuska moraju biti pioniri u reformi naše Europe jer su prokrčile put prema pomirbi, istaknuo je Macron u govoru na Sorboni, rekavši da su dvije zemlje kao "dvije duše u istim grudima".

- Budućnost, kao i prošlost, počiva na suradnji naših dviju zemalja, rekao je njemački kancelar našalivši se da taj francusko-njemački motor često "zaškripi" ali ipak radi zahvaljujući odlučnoj spremnosti da se nesuglasice uvijek pretvore u usklađeno djelovanje.

Nakon sastanka francuskih i njemačkih ministara u Elizejskoj palači dvojica čelnika su iznijela zajedničko stajalište o ambicioznom i brzom europskom odgovoru na američke industrijske subvencije na polju energetske tranzicije, rekao je Macron na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, ne navodeći kako će se taj plan financirati.

- U vezi sa slanjem tenkova Leclerc Ukrajini, ništa nije isključeno, rekao je Macron, istaknuvši da će se o tome zajedno dogovarati, što je kancelar ponovio.

No dvojica čelnika nisu skrivali razlike u vezi s projektom europskog proturaketnog štita koji Berlin želi realizirati pomoću postojeće izraelske i američke tehnologije, a Pariz se zauzima za europsko rješenje, na temelju francusko-talijanskog sustava.

- Susret francuskog predsjednika i njemačkog kancelara dogodio se na dan kada su Charles de Gaulle i Konrad Adenauer prije 60 godina potpisali Elizejski ugovor o pomirbi dviju zemalja koje su bile najveći neprijatelji, ali su odlučile biti najveći saveznici, rekao je Macron.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!