Macron ostaje na čelu Francuske

25.04.2022.

12:44

Autor: Tamara Marković/I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Izbori u Francuskoj

Izbori u Francuskoj

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Emmanuel Macron ostaje na čelu Francuske. U drugom krugu predsjedničkih izbora, važnih ne samo za Francusku već i za cijelu Europu, Macron je pobijedio kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen. Osvojio je 58,5 posto glasova birača, Le Pen oko 42 posto.

Champs de Marsom podno Eiffelova tornja odjekivala je Marseljeza, a u zraku stotine zastava Francuske i Europske unije. Emmanuel Macron ostaje francuski predsjednik. Ujedno je i prvi u posljednjih 20 godina koji će u Elizejskoj palači provesti dva mandata. U društvu supruge Brigitte među pristaše je stigao poslije 21 sat.

- Veoma sam sretan jer smo izabrali demokraciju, slobodu i Europu. Pet godina Macronova mandata bilo je otežano pandemijom i ratom u Ukrajini. Sada ćemo moći vidjeti Macronovu stranu koju do sada nismo imali prilike vidjeti, rekao je Hugo, pristaša Emmanuela Macrona.

- Morat će pronaći balans između jačanja francuskoga gospodarstva i socijalnih naknada. Vremena su se promijenila i moramo se prilagoditi modernom svijetu i konkurentnosti SAD-a i Kine, smatra pristaša Emmanuela Macrona Tienne Faudeil.

U pobjedničkom govoru Macron je obećao ujediniti razdijeljenu Francusku, svjestan da je 13 milijuna Francuza jučer biralo krajnju desnicu.

- Dio sugrađana nije izašao na izbore i ta nam šutnja nešto govori. Znam da su svi koji su glasali za Marine Le Pen večeras razočarani. Ne, nemojte joj zviždati. Mnogi naši sugrađani izabrali su krajnju desnicu. Njihova ljutnja i nezadovoljstvo zbog čega su glasali za taj projekt zahtijeva naš odgovor i moj će zadatak biti da odgovorim na to. Danas ste izabrali humanistički projekt, ambiciozan za našu zemlju i Europu, istaknuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Drugačiji scenarij u Parizu za Europu bi značio politički potres. U stožeru Marine Le Pen sinoć suze i zviždanje.

- Ne znam tko su Francuzi koji su izabrali njega i iz kojih društvenih slojeva dolaze. Za mene je ovo sramota, rekla je pristaša Marine Le Pen Anais Souillard.

- Ako uzmemo u obzir prljavu kampanju koja se vodila protiv nas, ovo je odličan rezultat. Borili smo se časno i imamo rezultat kakav imamo, smatra pristaša Marine Le Pen Alain Flinois.

Euroskeptična, krajnje konzervativna kandidatkinja Marine Le Pen radikalnoj desnici jučer je priskrbila dosad najbolji rezultat predsjedničkih izbora. Dok se Macron bavio krizom u Ukrajini, Le Pen je fokus stavila na običnog čovjeka. U središtu njezine kampanje bili su životni troškovi Francuza. Marine Le Pen sinoć je priznala poraz i poručila - Macron će uništiti Francusku.

- Tisuću puta bili smo pokopani, a tisuću puta povijest je pokazala da su pogriješili oni koji su se nadali našem nestanku. U ovom porazu nisam mogla ne osjetiti neku vrstu nade. Ovaj rezultat svjedoči i za naše francuske i europske čelnike o velikom prkosu francuskog naroda koji ne mogu zanemariti i golemoj zajedničkoj želji za velikom promjenom, istaknula je predsjednica stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen.

Dok je Macronova pobjeda donijela olakšanje Starom kontinentu, dio Europe zabrinut je zbog velike potpore krajnjoj desnici. Na ulicama Pariza i Liona stotine prosvjednika negodovale su zbog pobjede Marcona. Dio okupljenih policija je morala rastjerati suzavcem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!