Macron: Nepopularna mirovinska reforma nužna

22.03.2023.

Zadnja izmjena 19:13

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/HRT/IMS/T.V.Hina

 Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Foto: Yves Herman / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u televizijskom je intervjuu objasnio naciji razloge uvođenja spornog mirovinskog zakona kojim se dobna granica za odlazak u mirovinu podiže sa 62 na 64 godine i koji je izazvao val nezadovoljstva u cijeloj zemlji. Ova reforma nije luksuz, nije zadovoljstvo, ona je nužnost, poručio je francuski predsjednik.


- Mislite li da ja uživam uvodeći ovu reformu? Ne, rekao je Macron u rijetkom televizijskom intervjuu. Ali ne postoji stotinu načina da se uravnoteži saldo, ova reforma je nužna.

Reformom će se podignuti dobna granica za odlazak u mirovinu za dvije godine, na 64 godine, a vlada ju je prošli tjedan progurala bez glasanja parlamenta.

Reforma je izazvala masovne prosvjede u zemlji, najveće od pobune "žutih prsluka" prije četiri godine, koji su, nakon što je zakon proguran bez glasanja parlamenta, postali nasilni.

Macron je istaknuo da "ekstremno nasilje" nije prihvatljivo.

- Pobrinut ćemo se da se život što prije normalizira usprkos nekolicini onih koji sve blokiraju, rekao je.

Ankete pokazuju da se većina Francuza protivi reformi, kao i vladinoj odluci da je nametne. Ali Macron je rekao da će ostati čvrst.

- Između kratkoročnih anketa i općeg interesa zemlje biram opći interes. Nećemo tolerirati nikakvo neprihvatljivo ponašanje, rekao je.

video thumb

Vlada premijerke Elisabeth Borne ima moje puno povjerenje, izjavio je Macron i dodao da između kratkoročnih anketa i općeg interesa države, bira ovo drugo čak i kada to donosi nepopularnost. Razgovore o mirovinskoj reformi treba nastaviti, no ne može se tolerirati nasilje.

- Rekao sam da nećemo tolerirati nikakve ekscese. Pokušat ćemo dopustiti ljudima da nastave svoje živote što je moguće normalnije usprkos onima koji blokiraju [ekonomske] aktivnosti. Na meni, kao izvršnoj vlasti, je da čuje legitimni bijes, a ne nasilje, koje je bilo izraženo tijekom ovih prosvjeda, rekao je Macron.

Macron je pozvao sindikate da zajedno nastave sociljalni dijalog.

Sindikati koji su pratili predsjednikov intervju nisu previše impersionirani.

- Macron kao i uvijek stoji pri svom stajalištu pa ćemo i mi ostati pri svom. Dakle, još uvijek čekamo da se otvore vrata za pregovore.. mi smo spremni, rekla je Sophie Trastour, sindikat CFDT.

Velika većina Francuza protivi se reformi mirovinskog zakona ali najviše zamjeraku način na koji je prošao - bez glasovanja u parlamentu.

- Ja sam općenito za (mirovinsku reformu) jer mislim da je ispravna stvar raditi malo duže, i ekonomski i sa stajališta našeg načina života. Je li način na koji je prihvaćena bio ispravan? Odgovor je – ne, kazao je Benoit Paget, Pariz.

Zbog štrajka sve su veći problemi u rafinerijama, javnom prometu, odvozu smeća. U Nicei i Toulouseu blokirane su željezničke postaje, u Marseilleu - najveća francuska luka.

I sinoć, ali i tijekom dana diljem Francuske gorjele su barikade, prosvjednici se sukobljavali s policijom. Bilo je uhićenih.

Grupe za ljudska prava i oporbeni političari osuđuju pretjeranu upotrebu sile policije tijekom prosvjeda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!