07:09 / 04.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Mađarska produljuje "krizno stanje" zbog novog migrantskog vala

Migracije prema Europi povećavaju se na kopnu i na moru

Migracije prema Europi povećavaju se na kopnu i na moru

Foto: Arhivska fotografija/Drone Media Studio / Shutterstock

Mađarska vlada je odlučila za šest mjeseci produžiti "krizno stanje" zbog rastućeg migracijskog pritiska na granici i očekivanog novog vala izazvanog razvojem događaja u Afganistanu, priopćio je u petak Vladin informacijski centar.

U priopćenju navode da se migracije prema Europi povećavaju na kopnu i na moru, a broj pokušaja ilegalnog prelaska povećava se i na mađarskoj granici.


Mađarske su vlasti do sada ove godine uhvatile više od 60.000 ilegalnih migranata na granici, što je preko trostruko više od broja ulovljenih u prvih osam mjeseci 2020. godine, dodaje se u priopćenju, prenosi mađarska agencija MTI.


Policija je u posljednje vrijeme u prosjeku privodila 300 migranata dnevno, ističe informacijski centar dodajući da migranti s balkanske rute sve više pokušavaju nasilno ući u Mađarsku i "redovito napadati policajce koji štite granicu" .


Samo ove godine na mađarskoj južnoj granici otkriveno je više desetaka tunela, kazali su navodeći kako se i broj krijumčara ljudi koje su vlasti uhvatile također utrostručio u odnosu na prošlu godinu.


"Ekonomski problemi uzrokovani pandemijom koronavirusa i razvojem situacije u Afganistanu potaknut će novi migracijski val koji će islamskim ekstremistima pružiti priliku da uđu u srce Europe", stoji u priopćenju.


Zaključuju da se mađarska vlada drži svoje "otvorene i nedvosmislene" migracijske politike. Krizno stanje prvi put je uvedeno u ožujku 2016., a nekoliko je puta produljivano.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!