Mađarska traži detalje o novim sankcijama EU-a

21.04.2022.

13:40

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarska želi vidjeti detalje prijedloga sankcija Europske unije na uvoz ruskog plina i nafte prije nego odluči hoće li ih blokirati,  rekao je šef ureda premijera Viktora Orbana, dodavši kako bi bilo neodgovorno uništiti mađarsko gospodarstvo.

- Željeli bismo vidjeti koji su prijedlozi na stolu i postoji li alternativa kako bismo zamijenili resurse koji stižu iz Rusije, rekao je Gergely Gulyas, šef ureda premijera Viktora Orbana. 


Dodao je kako, što se tiče uvoza ruskog plina, ne vidi nikakvu alternativu u doglednoj budućnosti.


Mađarska se od početka čvrsto protivi embargu na ruski plin i naftu jer bi to, kako tvrdi, uništilo mađarsku ekonomiju.


- Bez ruskog plina, ne samo mađarsko, već i njemačko gospodarstvo posrnulo bi i skliznulo u duboku recesiju, tako je da bilo kakva rasprava o tome, ili moraliziranje, besmisleno, rekao je Gulyas.


Kazao je da stanje nije puno bolje ni kad je riječ o nafti, ali da tu ipak ima više alternativa.


Gyulas je pojasnio da bi trebalo nekoliko mjeseci, ako ne i godinu dana, ali i stotine milijardi forinti da se MOL-ove rafinerije prilagode kako bi mogle prerađivati naftu koja nije ruska. 


Mađarska uvozi oko 80% svojih potreba plina i 65% nafte iz Rusije. Rafinerije MOL-a u Szazhalombatti i slovačkoj Bratislavi trenutno prerađuju uglavnom rusku naftu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!