Marić: Ulazak u euro nije samo lijepa vijest za Hrvatsku, nego i za eurozonu

12.07.2022.

10:14

Autor: I.Z./HRT

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: HTV / HRT

Ministar financija Zdravko Marić kazao je za HRT iz Bruxellesa kako je danas veliki dan za Hrvatsku. Usudit ću se reći da je i povijesni dan, jučer je na eurozoni bila opet jaka i snažna podrška Hrvatskoj, kazao je ministar Marić. 

"Ovo je dobra vijest za Hrvatsku, ali i za cijelu eurozonu"

- I preporuka prema Vijeću ministara na ECOFIN-u da danas usvoje jednu odluku i dvije uredbe, pravni dio, dodao je.

Marić je naglasio kako je jako važno da će danas biti poznat tečaj konverzije.

- Moći ćemo aktivirati određene odredbe našeg Zakona o euru. Krenuti s dobrovoljnim, a od 5. rujna i s obveznim dvojnim iskazivanjem cijena. Sve su to stvari koje su dobro isplanirane, naglasio je ministar Marić.

Ovo je dobra vijest za Hrvatsku, ali i za cijelu eurozonu.

- Jako je puno neizvjesnosti i spekulacija u ovom trenutku. U moru takvih vrsta informacija, jedna pozitivna vijest je pristupanje Hrvatske eurozoni, rekao je Marić. 

"Nema naznaka da bi trebalo doći do pada gospodarske aktivnosti"

Za ovu godinu nema naznaka da bi trebalo doći do pada gospodarske aktivnosti.

- Inflacija jako nagriza životni standard, ali uz sve to treba održati zaposlenost i gospodarsku aktivnost. Mi smo prije kratkog razdoblja bili u recesiji uzrokovanoj Covid-krizom. Treba nam snažan rast i kontinuitet makroekonomskih politika, istaknuo je.

Osvrnuo se i na konačan tečaj kune temeljem kojeg će se provoditi konverzija. Marić je naglasio kako je to tržišno vrlo osjetljiva informacija, ali da će vrlo brzo biti poznata.

- Vrlo je jasan način na koji se to preračunava, poručio je. 

"Euro nosi više koristi od potencijalnih jednokratnih troškova" 

Ulazak u europodručje u idućim godinama i desetljećima donijet će Hrvatskoj puno više koristi od potencijalno jednokratnih troškova samog uvođenja eura. Za Hrvatsku će u idućim godinama, a usudio bih se reći i desetljećima, ulazak u europodručje značiti puno više koristi od potencijalno jednokratnih troškova samog uvođenja eura, rekao je Marić.

Istaknuo je da je prvi korak prema današnjem danu bio konsolidiranje javnih financija, s čim se krenulo 2016. godine.

- Mi smo jasno rekli da prvo trebamo nešto napraviti kako bismo otvorili dijalog s našim partnerima. To nešto bilo je konsolidiranje javnih financija i prvi proračun koji smo donijeli i koji je bio jasan signal da Hrvatska misli ozbiljno, rekao je Marić.

Dodao je da je sada pred Hrvatskom i europskim institucijama dosta posla da zajedno u javnoj kampanji učine sve kako bi glas o euru dopro do svakog građanina, jer je to pitanje koje se tiče svakog od nas.

Što se tiče zaokruživanja cijena naviše i lova u mutnom, Marić kaže da je takvih pokušaja uvijek bilo i bit će. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!