19:45 / 24.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Michel ponovno izabran za predsjednika Europskog vijeća

Charles Michel

Charles Michel

Foto: Sarah Meyssonnier / REUTERS

Čelnici 27 država članica su na početku dvodnevnog samita jednoglasno produljili mandat predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu na još dvije i pol godine.

Predsjednik Europskog vijeća bira se na mandat od 2,5 godine, koji se jednom može obnoviti.

Charles Michel započeo svoj je prvi mandat 1. prosinca 2019. godine.

Funkcija predsjednika Europskog vijeća uvedena je stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora. Europsko vijeće bira predsjednika kvalificiranom većinom na mandat od 2,5 godine koji se može jednom obnoviti.

Europsko vijeće je najviše političko tijelo koje okuplja šefove država ili vlada. Prije Lisabonskog ugovora samitima EU-a predsjedao je čelnik države koja je obnašala rotirajuće predsjedništvo. Europsko vijeće treba razlikovati od Vijeća EU-a. Prvo je najviše političko tijelo, a drugo čini ministri država članica i ono je, za razliku od Europskog vijeća, zakonodavno tijelo.

Michel, bivši belgijski premijer, treći je predsjednik Europskog vijeća, nakon također Belgijanca i bivšeg premijera Hermana Van Rompuya i bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!