19:35 / 24.03.2022.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

EU priprema novi masovni paket sankcija

Summit EU-a

Summit EU-a

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Čelnici država članica okupili su se u Bruxellesu na dvodnevnom redovitom proljetnom samitu. Razgovarat će o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, sigurnosti i obrani, energetici, gospodarskim pitanjima, pandemiji COVID-19 i vanjskim odnosima.

Redoviti dvodnevni proljetni summit Europskog Vijeća s uglavnom izvanrednim temama - ruska vojna agresija na Ukrajinu, sigurnost i obrana u trenutku kada se rat može proširiti na Europu, problemi s energetikom i energentima, pandemija COVID-19.

I na samom početku izvanredna situacija - prvi put na sastanku, uz članice Vijeća, sudjeluje američki predsjednik Joe Biden, u trenutku kada je put pred američko-europskim savezom daleko od jasnog. No, glavni je cilj pokazati jedinstvo Zapada u još jednom pokušaju zaustavljanja rata u Ukrajini.

- Putin misli da je stvorio nejedinstvo, ali zapravo nas je zbližio. Svi smo ujedinjeni u provedbi sankcija, dostavi vojne i humanitarne pomoći. Sada to zaista jako pogađa rusko društvo, ali i krug Putinovih prijatelja. To nije očekivao, izjavio je Mark Rutte, premijer Kraljevine Nizozemske.

EU već priprema novi masovni paket sankcija, upotrijebi li ipak Rusija oružje zabranjeno međunarodnim pravom, tvrdi EU dužnosnik koji želi ostati anoniman.

Arturs Karins, premijer Republike Latvije, poručuje da se mora nastaviti s izolacijom Putinove, ruske ekonomije, kako bi se zaustavio priljev novca u ratni stroj.

- Želimo li zaustaviti ubijanje u Ukrajini, moramo Ukrajincima pomoći u njihovoj borbi, ističe.

Raste pritisak na američke i europske čelnike da pronađu nove načine kažnjavanja ruske agresije. Neki prijedlozi uključuju nove sankcije oligarsima i političarima, veća ograničenja na ruski izvoz energije i tehnologije koja se uvozi u Rusiju.

Iako se čini kako ništa od toga neće proizvesti dramatičan novi utjecaj na rusko gospodarstvo, ponekad je percepcija kontinuiranog djelovanja jednako važna kao i samo djelovanje.

- Embargo na rusku naftu, plin i ugljen je na stolu. Danas ćemo službeno potvrditi naše odluke iz Versaillesa, u kojima smo potvrdili odluku što bržeg prekidanja ovisnosti Europske unije o ruskim energentima, rekao je slovenski premijer Janez Janša.

Tema na kojoj američki predsjednik Biden sigurno inzistira je uloga Kine u sukobu.

Peking, bliski partner s Moskvom, ima dobre gospodarske veze i sa SAD-om i EU-om, namjerno je odabrao dvosmisleno stajalište, poziva na maksimalnu suzdržanost, a istodobno osuđuje zapadne sankcije. 

- Moja je poruka kineskim vlastima - Kina je najvažnija država, ona može biti ključna u mirovnom procesu, ima mnoge mogućnosti i mi čekamo da ih iskoristi, kazao je Mario Draghi, talijanski premijer.

Ukrajina, Schengen, eurozona i BiH - teme su bilateralnih razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i visokim povjerenikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

- Nama nije u interesu da imamo Bosnu i Hercegovinu koja je nefunkcionalna, koja bi išla na izbore koji su u 10. mjesecu, tako da se ne promijeni izborni zakon, što ćemo se dovesti opet u istu situaciju da imamo nefunkcioniranje sljedećih nekoliko godina? To nikome ne treba, nikome mije u interesu, ne vidim da bi bilo tko od toga imao koristi, izjavio je Plenković.

Čelnici sedam najbogatijih zemalja svijeta - Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjene Kraljevine i Sjedinjenih Država, na izvanrednom summitu u Bruxellesu najavili su kako ruskoj Središnjoj banci ograničavaju korištenje zlata u transakcijama.

Sankcije protiv ruske elite, Središnje banke države i ruskog predsjednika, prije ove odluke nisu utjecale na ruske zalihe zlata, koje Vladimir Putin gomila godinama.

Rusija drži oko 130 milijardi dolara zlatnih rezervi, a Banka Rusije objavila je kako će nastaviti kupnju zlata na domaćem tržištu plemenitih metala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!