16:33 / 27.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Michel za 19. lipnja najavio fizički samit čelnika EU-a

Foto: Olivier Hoslet/Pool/REUTERS/File Photo

Foto: Olivier Hoslet/Pool/REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

"Ovo je važan korak u procesu donošenja odluke. Mi ćemo to pitanje razmatrati na redovitom Europskom vijeću 19. lipnja. Treba učiniti sve da dođemo do dogovora prije ljetne stanke."
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio je srijedu da će se 19. lipnja održati fizički samit europskih čelnika na kojem će se pokušati dogovoriti novi višegodišnji proračun i plan za oporavak.

Europska komisija (EK) je u srijedu predložila revidirani Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021-2027. od 1100 milijardi eura i plan oporavka gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa vrijedan 750 milijardi eura.

- EK predstavila plan oporavka težak 1850 milijardi eura

Da bi ti prijedlozi prošli moraju dobiti jednoglasnu suglasnost država članica i pristanak Europskog parlamenta.

- Ovo je važan korak u procesu donošenja odluke. Mi ćemo to pitanje razmatrati na redovitom Europskom vijeću 19. lipnja. Treba učiniti sve da dođemo do dogovora prije ljetne stanke, izjavio je Michel.

Pozvao je države članice da "brzo prouče prijedloge EK-a i da konstruktivno rade na kompromisu u najboljem interesu Unije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!