Moderna riješila probleme s isporukom cjepiva?

07.04.2021.

14:13

Autor: HRT/Hina/D.M.

Cjepivo Moderne

Cjepivo Moderne

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Moderna će vjerojatno ispuniti svoje obveze prema Europskoj uniji, što se tiče broja obećanih doza cjepiva, kazao je glasnogovornik američke farmaceutske kompanije, nakon izvještaja o kašnjenjima u Njemačkoj.

- Moderna je predana ispunjavanju svih tromjesečnih ugovornih ugovora o isporuci s Europskom komisijom i pojedinim državama članicama. Travanjske isporuke vjerojatno će ispuniti raspon doza koje su prethodno komunicirane vladama, rekao je glasnogovornik za Reuters.

Isporuka u skladu s napretkom proizvodnje

Business Insider na njemačkom je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore u njemačkom ministarstvu zdravstva, da će možda kasniti isporuka do 878.400 doza Modernina cjepiva, koje treba biti isporučeno od 26. travnja do 2. svibnja.

Moderna poručuje da "ne otkazuje pošiljke, ali s vremena na vrijeme može pružiti nadopune o smjernicama za isporuku na temelju napretka proizvodnje i puštanja serije". Njemačko ministarstvo zdravstva objavilo je da Moderna nije komunicirala o promjenama plana isporuke.

Odbili objaviti raspon doza za EU 

Moderna je odbila objaviti točne podatke o mjesečnom rasponu doza za Europu, iako je prethodno potvrdila da će isporuke za 2021. uključivati 160 milijuna doza za Europsku uniju i 17 milijuna doza za Veliku Britaniju. Ove godine Moderna ukupno želi proizvesti najmanje 700 milijuna doza cjepiva.

Sastojci Modernina cjepiva, koje je namijenjeno neameričkom tržištu, proizvode se u tvornicama kompanije Lonza u Švicarskoj. Nakon toga pakiraju se u bočice na odvojenim lokacijama u Španjolskoj i Francuskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!