11:30 / 17.01.2022.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

"Nećemo do sredine lipnja uspjeti povući sredstva iz Fonda solidarnosti"

Jakša Puljiz

Jakša Puljiz

Foto: Studio 4 / HRT

Jakša Puljiz iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako Hrvatska neće uspjeti povući sva sredstva iz Fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu prije isteka 18-mjesečnog roka sredinom lipnja, ustvrdivši kako je sustav pretrom te da se sporo reagiralo.

Puljiz je naveo da je Hrvatskoj pripalo oko 683 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, koje je Europska komisija doznačila u dva navrata. Drugi dio alokacije isplaćen je već u prosincu 2020., devet mjeseci nakon zagrebačkog potresa. Rok za korištenje sredstava je 18 mjeseci.


- Radi se o relativno kratkom roku s obzirom na činjenicu da se radi o vrlo zahtjevnoj situaciji. Međutim, stvar je u namjerni tog fonda. Fond je namijenjen da pruži prvu pomoć u saniranju štete, njegova funkcija nije da osigura kompletnu podršku rekonstrukcije i revitalizacije pogođenoga područja, i zato je potrebno djelovati brzo, izjavio je Puljiz.


Rekao je da je sustav pretrom, da se presporo reagiralo i previše se vremena izgubilo na procedure.


- To se jednostavno nije smjelo dogoditi, dodao je Puljiz.


Kao posebno velik problem istaknuo je sporo ugovaranje nakon raspisivanja natječaja.


- Očito je jasno da mi nećemo uspjeti do sredine lipnja povući ova sredstva i da će velik dio sredstava ostati neutrošen, rekao je Puljiz.


- Nadam se da se za godinu dana neće dogoditi ista situacija u slučaju petrinjskoga potresa, gdje nam opet dolazi rok, kao što je bio u slučaju zagrebačkoga. Ovo je bila jedna velika lekcija i trebaju se izvući pouke i neke stvari žurno, žurno promijeniti, poručio je.


Također je istaknuo da se Hrvatska po povlačenju sredstava iz fondova nalazi na pretposljednjem mjestu u Europskoj uniji.


Puljiz, koji je i sam bio u sustavu, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a od 2012. do 2015. godine, rekao je da Hrvatska nema učinkovitu javnu upravu.


- Usprkos velikim ulaganjima, usprkos tome što smo povećali nekoliko puta broj zaposlenih u državnoj upravi, sustav je još uvijek preglomazan, prebirokratiziran i loše rukovođen, rekao je Puljiz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!