Njemačka još najmanje dvije godine ovisna o ruskom plinu

25.03.2022.

12:48

Autor: HRT/Hina/V.G.

Plinovod

Plinovod

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Njemačka bi još ove godine mogla prepoloviti uvoz nafte iz Rusije, ali će još najmanje dvije godine biti ovisna o ruskom plinu, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva u petak.

- Zajedničkim naporima bi do ljeta 2024. mogli postići neovisnost od ruskog plina, stoji u jednom dokumentu kojeg je u petak objavilo ministarstvo gospodarstva. To je međutim moguće postići samo uz štednju plina te pojačanu upotrebu vodika kao energenta.

- Čak i tada će oko 10 posto plina potrebnog Njemačkoj potjecati iz Rusije, stoji u dokumentu.

Njemački ministar Robert Habeck je objasnio da iz tog razloga Njemačka ne može pristati na embargo na uvoz plina i nafte iz Rusije.

- Njemačke se trudi postati neovisnija od ruskih energenata. Očekujem da ćemo do kraja godine biti neovisni o ruskoj nafti, rekao je Habeck.

On je rekao kako je u procesu stvaranja neovisnosti od ruskog plina potrebna i pomoć SAD-a kao jednog od vodećih izvoznika ukapljenog plina (LNG). Europska unija je sa SAD-om ovog tjedna dogovorila povećanje izvoza ukapljenog plina.

- Prešli smo prve etape puta ka oslobađanju od ovisnosti od ruskih energenata, rekao je Habeck.

Njemačka je nakon početka ruskog napada na Rusiju najavila gradnju dva LNG terminala na sjevernom moru. Ministar Habeck je prilikom nedavnog boravka u Kataru sklopio ugovor o dugoročnom uvozu ukapljenog plina iz te zemlje.

Savez njemačkih energetskih poduzetnika (BDEW) objavio je kako je udio ruskog plina u ukupnoj potrošnji posljednjih dana pao s preko 50 na 40 posto. To se međutim objašnjava smanjenom potrošnjom zbog visokih cijena i prelaskom nekih velikih potrošača na alternativne izvore.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!