Njemačka: kombinacija različitih vrsta cjepiva povećava imunitet

07.06.2021.

16:33

Autor: P.F./Hina

Cjepiva

Cjepiva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kombinacija različitih vrsta cjepiva protiv koronavirusa znatno povećava učinkovitost kod stvaranja imuniteta, priopćilo je Sveučilište Sarske.

Nakon studije provedene na 250 osoba koje su prvo primile cjepivo AstraZenece, a kao drugo ono Biontech/Pfizera, zabilježena je osjetno veća učinkovitost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obje doze cjepiva AstraZenece, stoji u priopćenju Sveučilišta Sarske u Saarbrückenu.

Ovakva kombinacija, kako se nadalje navodi, postiže veću učinkovitost i od dvostruke kombinacije cjepiva Biontech/Pfizera.

Kod cijepljenja različitim cjepivima dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i T-stanica. Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili iznenađeni nedvojbenim rezultatom, preporučuju cijepljenje različitim vrstama cjepiva.

Biontech/Pfizerovo cjepivo spada u noviju generaciju tzv. mRNA cjepiva, dok AstraZenecino pripada tradicionalnoj grupi tzv. vektorskih cjepiva.

Kako naglašavaju znanstvenici sa Sveučilišta u Sarskoj, aktualna studija trebala bi biti "produbljena" kako bi se dobile nove spoznaje glede učinkovitosti i po spolu i po dobi.

Nakon što je njemačko Savezno povjerenstvo za cijepljenje početkom travnja preporučilo da se mlađi od 60 više ne cijepe AstraZenecinim pripravkom, pojavio se problem s osobama koje su kao prvo već primile to cjepivo. Njima je naposljetku preporučeno da se cijepe ili cjepivom Biontech/Pfizera ili Moderne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!