Njemačka: Od studenog nema naknade u slučaju izostanka s posla zbog karantene

22.09.2021.

20:45

Autor: V.K/Hina/HRT

Njemačka: Od studenog nema naknade u slučaju izostanka s posla zbog karantene

Njemačka: Od studenog nema naknade u slučaju izostanka s posla zbog karantene

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće dobivati nadoknadu zbog izostanka s posla, odlučili su ministri zdravstva saveznih pokrajina u srijedu.

Ne radi se o pritisku, nego o pravednom odnosu. Zašto bi oni koji sebe i druge štite time što su se cijepili, financirali one koji se usprkos tomu što su se mogli cijepiti - to iz ovih ili onih razloga nisu učinili, rekao je savezni ministar zdravstva Jens Spahn.

Ukidanje isplate pune plaće u odsutnosti zbog samoizolacije, kao u slučaju bolesti, stupa na snagu početkom studenog. Spahn je objasnio da se time onima koji se žele cijepiti daje još dovoljno vremena da to i obave.

Bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek rekao je da je ova mjera, kao i ukidanje besplatnih testova od 11. listopada, signal necijepljenima da i oni moraju preuzeti dio odgovornosti u borbi protiv pandemije.

Bilo bi nesolidarno da ostatak društva snosi financijske troškove zbog onih koji se ne žele cijepiti, a za to nemaju zdravstvene razloge, rekao je bavarski ministar.

Za one koji su cijepljeni, osim ako dolaze s područja s virusnim varijantama, ne postoji obveza samoizolacije.

Sindikati su iznova kritizirali tu mjeru vlade koju smatraju nekom vrstom prisile.

Naravno da i mi građane pozivamo da se cijepe u što većem broju. Ali sukob u vezi s cijepljenjem prenositi u poduzeća i tako unositi razdor - nije pametna odluka, rekao je Hans-Juergen Urban, član uprave najvećeg njemačkog sindikata IG Metall.

Većina njemačkih saveznih pokrajina uvela je za posjete ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima pravilo ulaska samo za cijepljene, one koji su ozdravili ili one koji mogu predočiti negativan test .

Poduzetnicima je istodobno ostavljeno da biraju hoće li u svoje objekte puštati samo cijepljene i one koji su ozdravili čime se izbjegava pravilo razmaka, što opet omogućuje bolje popunjavanje kapaciteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!