Njemačka: Paket pomoći građanima od 65 milijardi eura

04.09.2022.

12:49

Autor: HRT/Hina

Novčanice eura

Novčanice eura

Foto: ilustracija / Pixabay

Njemačka je vlada u nedjelju objavila da će osigurati više od 65 milijardi eura vrijedan paket pomoći svojim građanima kako bi se lakše nosili s povećanim troškovima energenata i inflacijom općenito. Odluka je donesena nakon pregovora koji su trajali od subote navečer do nedjelje ujutro.

Mjere pomoći uključuju jeftiniju kartu za javni prijevoz, paušalni iznos koji će se isplaćivati umirovljenicima i studentima u iznosu od 300, odnosno 200 eura za troškove energije, zatim povećanje povlastica i olakšica kao i povećanje mjesečnog iznosa koji se plaća roditeljima u iznosu od 18 eura za prvo i drugo dijete.

Nadalje, Vlada će uvesti niže cijene za određenu osnovnu razinu potrošnje energije pa će građani plaćati više cijene tek kada prekorače tu razinu. Vlada je u priopćenju navela da je paket pomoći namijenjen svim kućanstvima, kao i umirovljenicima, studentima, pripravnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!