Strah od drastičnog poskupljenja cijena

28.08.2022.

19:26

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Strah od drastičnog poskupljenja cijena

Strah od drastičnog poskupljenja cijena

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Javnost s nestrpljenjem očekuje novi Vladin paket mjera pomoći gospodarstvu i građanima zbog dramatičnog poskupljenja energenata. Resorna ministarstva užurbano rade na posljednjim detaljima, a pomoć i olakšice očekuju svi: od građana do bolnica, škola vrtića, malih i velikih poduzeća, poljoprivrednika. Za tešku zimu pripremaju se sve europske zemlje.

Europa je u strahu od zime. Cijene energenata na burzama obaraju rekorde. Mnogi se pitaju je li vrijeme da se mijenja mehanizam određivanja cijena energije na temelju ponude i potražnje. Češka će predložiti sastanak europskih ministara energetike.

- Ono što se dogodilo prošli tjedan, kada su cijene električne energije dosegnule čak 700 eura po megavatsatu, jasno pokazuje neuspjeh tržišta. Riječ je o cijenama koje si nitko ne može priuštiti. Zbog toga moramo brzo djelovati, rekao je Petr Fiala, predsjednik Vlade Češke Republike.

U odnosu na lani, električna je energija na burzama već sada šest puta skuplja, a plin više od 10 puta. Taj udar osjećaju poduzetnici, koji plaćaju prema tržišnim cijenama. Od Vlade traže da se razmisli o ograničavanju cijene energenata, te da smanji ili privremeno ukine namete koji podižu konačnu cijenu.

- Opskrbljivači energentima su i dalje u Hrvatskoj u većinskom vlasništvu države ili jedinica lokalne samouprave, tako da i tu očigledno postoji prostor za djelovanje kako bi se smanjio udar i na najugroženije građane, ali i na gospodarstvo, istaknula je Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca.

A tržišnu cijenu plaćaju i bolnice, škole, vrtići, udruge, obrtnici.

- Kada govorimo o plinu, ono što zaista tražimo je da se obrtnici svrstaju u kategoriju kućanstva, da se vodi briga o ukapljenom plinu, dakle o opskrbi onih obrtnika koji imaju plinske boce, jer nije cijela Hrvastka plinificirana, a po pitanju električne energije tražimo da subvencija bude minimalno 60% za obrtnike, rekla je Đurđica Mostarčić, Hrvatska obrtnička komora.

Cijena plina, za većinu građana koji su kod javnog opskrbljivača, neće se mijenjati do travnja iduće godine. No strahuje se od novog poskupljenja struje. Od travnja za građane ona je skuplja za 9,6%.

- Treće tromjesečje 2022. u odnosu na prvo, kućanstvima je cijena kilovatsata rasla samo 7 lipa po kilovatsatu, poduzetnicima od 1,20 do 2 kune i to je nešto što je neodrživo i sigurno kućanstvima ide gore. Po tim nekim izračunima bi trebalo da kilovatsat kućanstvima raste oko 30 lipa, to je gledajući relativne odnose oko 50% da otiđe cijena za kućanstva gore, rekao je Nenad Kurtović, stručnjak za tržište električnom energijom.

Pa će i građanima biti nužno pomoći. Komu i kako će država pomoći, zasad ne otkrivaju.

- Neće biti sigurno dovoljno sredstava da se svima pomogne, to mora biti ljudima jasno, jer mi ne možemo pomoći i svom stanovništvu i svim poduzetnicima, i svim institucijama i ponašati se kao da inflacije nema. To ne možemo napraviti to ni jedna država nije napravila. tako da u smislu povećanja cijena, mi to nećemo moći ograničiti, rekao je Marko Primorac, ministar financija, 24. kolovoza 2022.

Zbog inflacije, država ubire više od poreza, pa su joj prihodi veći. Poslodavci stoga predlažu da se porezno rasterete plaće. Predlažu povećanje osobnog odbitaka, smanjenje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno... kako bi građanima bilo više novca na raspolaganju za sustizanje inflacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!