14:00 / 09.04.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Njemačka počela razgovore o nabavi cjepiva Sputnjik V

Cjepivo Sputnjik V

Cjepivo Sputnjik V

Foto: Ognen Teofilovski / REUTERS

Njemačka trenutno s Moskvom vodi prve pregovore o kupnji ruskog cjepiva Sputnjik V, potvrdio je danas ministar zdravstva Jens Spahn.

Spahn je dan prije najavio da će Njemačka u bilateralnim razgovorima s Rusijom, neovisno o stajalištu Europske unije, osigurati nabavu cjepiva Sputnjik V. Također je kazao kako je to najavio svojim kolegama u EU-u.

Ministar zdravstva ponovio je da su za to potrebna dva preduvjeta - odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), zbog čega je potrebno isporučiti daljnje podatke EMA-i kako bi cjepivo dobilo uporabnu dozvolu u EU-u, te da doze mogu stići unutar sljedećih nekoliko tjedana.

- Glavno pitanje za mene je što će se dogoditi u drugom ili trećem kvartalu, jer to čini razliku u odnosu na postojeću fazu ove kampanje cijepljenja, rekao je Spahn.

Savezna pokrajina Bavarska prije dva dana potpisala je predugovor o isporuci cjepiva Sputnjik V koji bi se trebao proizvoditi u jednom pogonu u Bavarskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!