Europa se bori s trećim valom

12:30 / 09.04.2021.

Autor: Jelena Perleta/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Europa se bori s trećim valom

Europa se bori s trećim valom

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Cijela se Europa bori s trećim valom - najteže je u Francuskoj. Uz borbu sa širenjem zaraze nastavlja se cijepljenje. Talijanski premijer smatra da je najvažnije cijepiti starije od 60, a njemačka kancelarka, koja je prije Uskrsa donijela, pa povukla odluku o zatvaranju, sada traži znatno veće ovlasti kako bi lakše uvela restriktivnije mjere. 

Njemačka kancelarka uoči Uskrsa pod pritiskom je odustala od uvođenja lockdowna, ali to je bila samo jedna izgubljena bitka. Sada, kako prenose mediji, želi mijenjati zakon kojim bi čvršćom rukom mogla savezne pokrajine natjerati na strože mjere. A podaci govore da bi Angela Merkel mogla biti u pravu.

- Broj zauzetih kreveta na odjelima intenzivne njege govori dovoljno. Broj zaraženih raste drastično i prebrzo. Situacija je zabrinjavajuća. Liječnici su zabrinuti i šalju upozorenja, rekla je Urlike Demmer, zamjenica glasnogovornika njemačke vlade.

I dok se čeka odluka Europske agencije o ruskom cjepivu Sputnjik V, Njemačka je u pregovorima.Bavarska je, dok čeka zeleno svjetlo EMA-e, već potpisala predugovor o isporuci tog cjepiva koje bi se u Bavarskoj trebalo i proizvoditi.

- Bavarska je spremna kupiti doze Sputnjika, koliko znam - oko 2 i pol milijuna u lipnju, kako bi se povećali kapaciteti za cijepljenje, govori Markus Soeder, premijer savezne pokrajine Bavarske.

Susjedna Italija u želji da pokrene gospodarstvo i turizam, želi cijepiti što više ljudi. Prije svega starije stanovništvo koje u toj zemlji, za raziku od većine Europe, dosad ondje nije imalo prednost.

- Što više ubrzamo cijepljenje, to ćemo se prije opet otvoriti. Manje je važno cijepiti 30 posto ukupnog stanovništva, važnije je cijepiti najugroženije kategorije. Mislim da je to ključno za oporavak ekonomije, naglašava Mario Draghi, talijanski premijer.

U Europi je i dalje najteže u Francuskoj koja je već treći put cijela zatvorena. Na odjelima intenzivne njege rekordan je broj pacijenata.

- Ista je bolest, no drugačiji su pacijenti. Prošle godine prosječna starost bila je 75 godina, a sada su to ljudi između 55 i 65 godina, istaknuo je Yannick Mortier, anesteziolog, bolnica u Vannesu.

Odluka o jednomjesečnom zatvaranju cijele Francuske, pokazuju podaci, ipak je rezultirala poboljšanjem epidemiološke slike.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!