Sve više država obustavlja cijepljenje AstraZenecom

15.03.2021.

17:00

Autor: S.M./HRT/Hina/DPA

Ilustracija, obustava AstraZenecinog cjepiva

Ilustracija, obustava AstraZenecinog cjepiva

Foto: Frank Hoermann / DPA/PIXSELL

Njemačka, Italija, Francuska i Slovenija objavile su da privremeno obustavljaju korištenje cjepiva AstraZenece protiv covida-19. 

Njemačko ministarstvo pozvalo se na preporuku Instituta Paul Ehrlich za cjepiva i biomedicinu da se provedu daljnja ispitivanja. Riječ je o mjeri "opreza" nakon prijava nuspojava, navelo je ministarstvo a prenosi agencija AFP. Institut smatra da su potrebna daljnja ispitivanja nakon slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka kod ljudi cijepljenih u Europi, rekao je glasnogovornik ministarstva, nakon što je nekoliko zemalja već poduzelo takav korak.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn potvrdio je da je prekinuo cijepljenje cjepivom AstraZenece nakon preporuke Instituta.

- Do sada je prijavljeno sedam slučajeva u kojima se radi o trombozama u cerebralnim venama, od 1,6 milijuna cijepljenih (AstraZenecinim cjepivom) u Njemačkoj. To je jako mali rizik, ali ako zaista postoji veza s cijepljenjem, rizik je neproporcionalan, rekao je Spahn.

Ilustracija, cjepivo AstraZenece

Ilustracija, cjepivo AstraZenece

Foto: Roberto Silvino / IPA/PIXSELL

Italija je prekinula uporabu AstraZenecinog cjepiva protiv covida-19 na cijelom svom teritoriju, a nešto ranije to je učinila i Francuska.

Talijanski regulator za lijekove AIFA pozvao je na obustavu cijepljenja AstraZenecom diljem zemlje iz opreza. Talijanske vlasti za vikend su prekinule uporabu AstraZenece u pokrajini Pijement, a u ponedjeljak je nastavljeno cijepljenje u drugim dijelovima. No nova odluka o obustavi primjene AstraZenece na čitavom teritoriju Italije donesena je nakon što je premijer Mario Draghi razgovarao s ministrom zdravstva Robertom Speranzom, objavilo je ministarstvo zdravstva. Prije toga su tužitelji u sjevernoj talijanskoj regiji Pijemontu rekli da su zaplijenili pošiljku od 393.600 doza AstraZenecina cjepiva protiv covida-19 nakon što je jedan muškarac umro nekoliko sati nakon cijepljenja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će se cjepivo prestati koristiti do provedbe nove procjene Europske agencije za lijekove (EMA) kako bi se utvrdilo postoji li uzročna veza između tog cjepiva i prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka. Macron je to nazvao "mjerama opreza" i naznačio da bi se vakcinacija tim cjepivom mogla brzo nastaviti. 

Danska i Norveška prijavile su izolirane slučajeve krvarenja, tromboze ili trombocitopenije nakon ubrizgavanja AstraZenecinog cjepiva. Island i Bugarska ranije su prekinule imunizaciju tim cjepivom. Velika Britanija objavile je da nastavlja primjenu AstraZenecina cjepiva. Tajland je objavio da će nastaviti primjenjivati cjepivo anglo-švedskog farmaceutskog laboratorija, ali je Indonezija odlučila privremeno prekinuti što su dan ranije učinile već Irska i Nizozemska.

I Slovenija se pridružila sve većoj skupini zemalja u Europskoj uniji koje su se odlučile privremeno zaustaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19, potvrdio je u ponedjeljak navečer ministar zdravstva Janez Poklukar.

Poklukar je na nenajavljenoj konferenciji za novinare u Ljubljani kazao da je takva odluka donesena preventivno i iz opreza i da će vrijediti sve dok se o sigurnosti cjepiva ne izjasni agencija za lijekove (EMA) Europske unije, što se očekuje u utorak.

- Odluka praktično znači da će oni koji su na cijepljenje cjepivom AstraZenece bili naručeni u utorak biti cijepljeni kasnije, čim EMA donese svoju odluku, pojasnio je ministar.

Odluka Slovenije dolazi nakon što je zadnjih dana veći broj članica EU-a, među njima i Njemačka, Francuska i Italija, donijele odluku o privremenom zaustavljanju cijepljenja cjepivom AstraZenece, nakon određenog broja slučajeva pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su bile cijepljene, premda uzročno-posljedična veza između cijepljenja i zgrušavanja krvi nije potvrđena.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je danas vlasti da nastave primjenu AstraZenecinog cjepiva. 

- Do danas nema dokaza da su prijavljeni incidenti izazvani cjepivom i važno je da se kampanje cijepljenja nastave kako bismo mogli spašavati živote i obuzdati ozbiljna oboljenja izazvana tim virusom, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.WHO je i ranije rekao da nema indikacija o tome da su incidenti izazvani cjepivom, a takvo je mišljenje dala i Europska agencija za lijekove (EMA). Broj prijavljenih krvnih ugrušaka nije veći od uobičajenog broja takvih incidenata u općoj populaciji, ustvrdila je EMA.

Nizozemska je danas prijavila 10 slučajeva većih nuspojava AstraZenecina cjepiva, a Danska je prijavila da je šezdesetogodišnja Dankinja koja je umrla nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom protiv koronavirusa imala "vrlo neobične" simptome. Jednakom frazom poslužila se u subotu i Norveška u izvještaju o tri osobe mlađe od 50 godina koje su zaprimljene u bolnicu zbog zgrušavanja krvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!