09:55 / 12.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovenija neće prekidati cijepljenje AstraZenecom unatoč sumnjama u sigurnost

Cjepivo AstraZeneca

Cjepivo AstraZeneca

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Slovenija nastavlja s primjenom cjepiva AstraZenece, rekao je ministar zdravstva, unatoč tome što je više europskih zemalja privremeno prekinulo cijepljenje zbog sumnje u sigurnost tog cjepiva protiv Covida-19.

Sindikat zaposlenih u odgoju i obrazovanju pozvao je zdravstvene vlasti da se "javno i jednoznačno" izjasne o sigurnosti cjepiva, nakon što su Danska, Norveška, Italija i Island jučer "iz opreza" obustavili upotrebu cjepiva AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi.

Dodatne sumnje potaknuo je slučaj škole u Velenju u kojoj su dvije trećine zaposlenih nakon cijepljenja AstraZenecom imali jaku reakciju i otišli na bolovanje, pa je danas otkazana nastava.

Ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je televiziji POP-TV da razumije sumnju učitelja i nastavnika, ali da trebaju vjerovati medicinskoj struci. Nema nikakvog razloga da se kampanja cijepljenja zaustavi, kazao je Poklukar.

Dodao je da se serija cjepiva AstraZenece koja je u Austriji bila sumnjiva zbog neželjenih učinaka nije primjenjivana u Sloveniji.

Također je podsjetio da je Europska agencija za lijekove (EMA) objavila da rizik za nastajanje krvnog ugruška kod onih koji su cijepljeni AstraZenecom nije veći nego u općoj populaciji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!