Njemački socijaldemokrati odobrili koaliciju s liberalima i zelenima

15:04 / 04.12.2021.

Autor: HRT/IMS/Hina/J.L.

Budući njemački kancelar Olaf Scholz

Budući njemački kancelar Olaf Scholz

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Pripadnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) velikom većinom glasova odobrili su ulazak SPD-a u koalicijsku vladu sa strankom Zeleni i Liberalno-demokratskom strankom (FDP).

- Pred nama je sada šansa da zemlji damo novi zamah. Nova vlada će skrbiti za napredak u trenutku u kojem bi bilo opasno kada ne bismo postupili tako, rekao je vjerojatni budući njemački kancelar Olaf Scholz na izvanrednom stranačkom kongresu koji je zbog pandemijskih uvjeta održan najvećim dijelom virtualno.

Za koalicijski ugovor je glasalo 98,8 % poslanika na kongresu. "Za" ugovor sa zelenima i liberalima glasalo je 598 poslanika, a sedam "protiv".

Scholz je u svom govoru koji je prethodio glasanju rekao kako bi novoj vladi, koja se zbog boja stranaka naziva i semafor-koalicija, mogla za rukom poći temeljna društvena reforma kakva je za rukom pošla vladama 1969. i 1998.

Godine 1969. je na vlast došla socijaldemokratsko-liberalna vlada na čelu s kancelarom Willyjem Brandtom, a 1998. socijaldemokratsko-zelena vlada na čelu s Gerhardom Schroederom.

- SPD, Zeleni i FDP su, za razliku od Unije CDU/CSU, stranke napretka, rekao je Scholz koji je u dosadašnjoj demokršćansko-socijaldemokratskoj stranci Angele Merkel obnašao funkciju ministra financija i vicekancelara.

Istaknuo je i važne elemente koje sadrži novi koalicijski ugovor poput povišenje minimalne satnice i pojačanu stanogradnju iza čega, kako je rekao, stoji SPD.

FDP o koalicijskom ugovoru odlučuje na izvanrednom kongresu u nedjelju, a Zeleni do ponedjeljka provode ispitivanja stranačke baze.

Ako i ove stranke daju zeleno svjetlo koalicijskom ugovoru, on bi mogao biti potpisan u utorak, a u srijedu bi Olaf Scholz na čelu nove vlade u Bundestagu mogao biti izabran za novog njemačkog kancelara.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!