16:41 / 19.10.2021.

Autor: P.F./Hina

Odbor češkog Senata: Zeman ne može obavljati svoju dužnost

Miloš Zeman

Miloš Zeman

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Odbor češkog Senata za ustav proglasio je predsjednika Miloša Zemana, hospitaliziranog prije devet dana, nesposobnim obavljati dužnost, u vrijeme dok on mora imenovati novog premijera.

Ovu odluku moraju potvrditi oba doma češkog parlamenta, a predsjedničke dužnosti potom će prijeći na premijera i čelnike domova.

Premijer Andrej Babiš, poražen na parlamentarnim izborima 8. i 9. listopada, pozvao je na odgodu tog koraka. On bi se mogao provesti tek 8. studenoga, kad će se prvi put sastati novoizabrani donji dom parlamenta.

Zeman je na intenzivnoj njezi u praškoj Središnjoj vojnoj bolnici od 10. listopada. Službeno se o njegovom zdravstvenom stanju zna jako malo.

Predsjednik gornjeg doma parlamenta Miloš Vystrčil u ponedjeljak je objavio da mu je bolnica odgovorila da češki predsjednik trenutno ne može obavljati svoje dužnosti te da je teško prognozirati njegovo stanje.

Zeman, sklon dosadašnjem premijeru Andreju Babišu, jednom od najbogatijih Čeha, u bolnici je završio dan nakon izbora na kojima je oporba osvojila jasnu većinu sa 108 od ukupno 200 zastupničkih mjesta u donjem domu.

Opoziciju čine dvije koalicije, Zajedno desnog centra te liberalni savez Piratske stranke i Stranke gradonačelnika, koje su objavile da žele zajedno oformiti vladu.

Češka policija otvorila je istragu o tome jesu li Zemanovi pomoćnici prekršili zakon ne obavijestivši javnost da je predsjednik zbog zdravlja nesposoban za svoju dužnost, javio je Reuters.

BBC piše i kako je Vystričil rekao da je predsjednikov potpis na jednom službenom dokumentu bio krivotvoren.

Šefa Zemanovog ureda Vratislava Mynara na ostavku poziva i sam Babiš koji je ranije objavio da je spreman predati dužnost premijera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!