Omikron inačica prevladala u Francuskoj

10:45 / 31.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Omikron inačica prevladala u Francuskoj

Omikron inačica prevladala u Francuskoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Omikron inačica koronavirusa prevladava među oboljelima od COVID-a u Francuskoj, gdje se virus "znatno proširio" ovih dana, priopćila je francuska agencija za javno zdravstvo.

- 62,4 posto testova na tu inačicu pokazuje profil kompatibilan s omikronom" na početku zadnjeg tjedna u godini, a 15 posto ih je bilo u prethodnom tjednu, navodi se u tjednom izvješću agencije objavljenom u četvrtak navečer.

Ovakvo širenje omikron inačice bilo je očekivano jer je iznimno zarazna i već prevladava u drugim europskim zemljama poput Velike Britanije i Portugala.

Omikron je pridonio trenutačnom naglom porastu broja zaraženih kojih je u srijedu i u četvrtak u Francuskoj bilo više od 200.000 na dan.

U francuskim bolnicama sada se liječi 18.321 oboljeli od covida, od kojih je 1.922 primljeno samo između srijede i četvrtka, a više od 3.500 je na intenzivnoj skrbi.

Zbog sve većeg širenja epidemije vlada je u ponedjeljak proglasila nove restriktivne mjere kao što su obveza rada od kuće i ograničenje broja sudionika javnih skupova.

Epidemija je u Francuskoj odnijela ukupno 123.552 života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!