Optužnica protiv petero pripadnika pokreta "Građana Reicha"

23.01.2023.

16:37

Autor: Hina/E.P.C.

Optužnica protiv petoro članova pokreta "Građani Reicha"

Optužnica protiv petoro članova pokreta "Građani Reicha"

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Glavno državno tužiteljstvo u Karlsruheu podiglo je optužnicu protiv petero pripadnika pokreta "Građani Reicha" zbog pripremanja terorističkih napada i pokušaja otmice ministra zdravstva Karla Lauterbacha 2022. godine. 

Optužene se tereti da su se najkasnije u siječnju 2022. udružili u terorističku organizaciju, s ciljem izvršenja napada na objekte u Njemačkoj i širenja straha i izazivanja stanja koje bi nalikovalo građanskom ratu, stoji u optužnici Glavnog državnog tužiteljstva.


U sklopu akcija koje su trebale izazvati nemir i stanje slično građanskom ratu, optuženi su planirali i otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbacha, koji je ujedno i simbol politike njemačke vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.


U planove su bili uključeni i napadi na važne infrastrukturne projekte kako bi se prekinula opskrba strujom, što bi izazvalo paniku među građanima.


Optuženi su u svojim planovima računali i s mogućim ljudskim žrtvama.


U pozadini tih djela stoji ideologija pripadnika pokreta tzv. Građana Reicha, koji ne priznaju postojanje SR Njemačke i njezinih institucija, nego tzv. Njemačkog Reicha u formi prije Prvog svjetskog rata.

Cilj te skupine je rušenje demokratskog poretka SR Njemačke i ponovno uspostavljanje autoritativnog režima po uzoru na Njemačko carstvo.


Optuženo je pet njemačkih državljana, četiri muškarca i jedna žena, koji su uhićeni tijekom prošle godine na različitim lokacijama u Njemačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!