17:24 / 16.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Pahor nakon sinoćnjih nemira u Ljubljani poziva na smirivanje i dijalog

Pahor nakon nemira u Ljubljani poziva na smirivanje

Pahor nakon nemira u Ljubljani poziva na smirivanje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Slovenski predsjednik Borut Pahor reagirao je u četvrtak na sinoćnje izgrede u Ljubljani, kad je nakon mirnih prosvjeda protiv zaoštravanja protuepidemijskih mjera došlo do izgreda, te pozvao na smirivanje i dijalog.

- Dijalog i prosvjedi da, nasilje ne, u tome moramo biti sasvim jedinstveni jer nasilje ugrožava sve. Različita stajališta koja postoje možemo slobodno izraziti samo na doličan i miran način, navedeno je u predsjednikovoj izjavi.


Izgredi do kojih je sinoć došlo u Ljubljani, nakon prosvjeda protivnika obveznih COVID potvrda i testiranja za necijepljene, prema Pahorovim riječima, ne smiju naići na ravnodušnost, a kamoli odobravanje.


- Znamo da o protuepidemijskim mjerama postoje različita mišljenja koje vlada koliko je moguće nastoji uvažiti u sklopu usmjerenja koje joj daju stručnjaci, naveo je slovenski predsjednik.


Policija je u priopćenju o izgredima navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta okupilo oko osam tisuća ljudi, od kojih su oni nasilni na policajce bacali granitne kocke, staklene boce i pirotehnička sredstva. Nakon što se masa odbila povući, policija je bila prisiljena intervenirati prisilnim sredstvima.


Policija je u četvrtak objavila da je tijekom sinoćnjih izgreda u Ljubljani, ispred zgrade parlamenta koju je štitila od nasilnih prosvjednika, privela devet osoba, od kojih ih je sedam osumnjičeno za kaznena djela, a dvojica prekršajno za remećenje javnog reda i mira. Osim toga nastavlja se istraga o još nekoliko desetaka zabilježenih kaznenih djela i prekršaja.


Glavni ravnatelj policije Anton Olaj kazao je na konferenciji za novinare da se istraga koncentrira na one koji su odgovorni za skup koji je bio dobro organiziran, iako neprijavljen, i one koji su pozivali na nasilno ponašanje.


- Svi oni koji pozivaju i organiziraju takve skupove moraju biti svjesni da će morati snositi odgovornost, kazao je Olaj.


Lideri političkih stranaka danas većinom pozivaju na smirivanje i odbacuju nasilje, ali su sinoćnji izgredi opet pojačali politički konflikt i napetosti između vladajućih i oporbenih stranaka.


Premijer Janša i njegovi pristaše prst krivnje upiru u lijeve, kako kažu, ekstremne stranke tvrdeći da one potiču prosvjede i nemire protiv desne vlade s političkim motivom da je sruše.


Iz lijevog tabora plasiraju se razmišljanja kako iza najnasilnijih izgrednika, zbog kojih je policija morala intervenirati suzavcem i vodenim topom, stoje infiltrirani napadači koje bi trebalo otkriti te sugeriraju da se radilo o provokaciji kako bi se u javnosti prokazao legitiman prosvjed protiv vlade i njenog upravljanja epidemijom.


Policijski sindikat Slovenije objavio je izjavu za javnost u vezi sa sinoćnjim izgredom, u kojemu su lakše ozlijeđeni neki policajci, te ustvrdio da policajci očito sve više postaju žrtve neracionalnih i provokativnih stajališta vladajuće politike.


Sindikat je političare pozvao na toleranciju i razum te odnos poštovanja prema izražavanju različitosti mišljenja i stajališta, ali na dostojan način. Istodobno je osudio nasilne izgrede i napade na policiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!