Papa Franjo u posjetu Mađarskoj

09:13 / 12.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Papa Franjo u Mađarskoj

Papa Franjo u Mađarskoj

Foto: Remo Casilli/Marton Monus / REUTERS

Papa Franjo posjetio je Mađarsku. Slavio je misu na međunarodnom euharistijskom kongresu, a sastao se i s državnim vrhom. Nakon sedmosatnog posjeta Mađarskoj Papa je otputovao u Slovačku.

Sastao se s predsjednikom Janosem Aderom te premijerom Viktorom Orbanom, poznatim po tvrdoj antimigrantskoj politici, za razliku od Pape koji zagovara solidarnost prema migrantima i izbjeglicama. Mnogi smatraju da je upravo zbog neslaganja s mađarskim čelnikom posjet tako kratak. Fotografiju susreta s Papom Orban je objavio na Facebooku. 

Papa je zatim održao ekumenski sastanak s vjerskim čelnicima. Posjet Mađarskoj završava misom u povodu zatvaranja 52. Međunarodnog euharistijskog kongresa.

Na Trgu heroja u Budimpešti okupili su se deseci tisuća hodočasnika. Njegov neobično kratak posjet Budimpešti prije odlaska u Slovačku gdje će boraviti tri dana, mediji naklonjeni premijeru Orbanu nazivaju poniženjem za Mađarsku. 

video thumb

Papa Franjo nakon sedmosatnog posjeta Mađarskoj otputovao je u Slovačku. U Bratislavi je sudjelovao na ekumenskom sastanku. Ovo je 34. apostolsko putovanje papu i prvo putovanje nakon operacije u srpnju. 

A tijekom leta za Budimpeštu, dok se zrakoplov nalazio u zračnom prostoru Hrvatske, papa Franjo je predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću poslao brzojav - Zazivajući Božje blagoslove mira i blagostanja nad hrvatski narod, jamčim vam svoje molitve, poručio je papa Franjo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!