13:41 / 13.03.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Odgovor Europske komisije oko neravnomjerne raspodjele cjepiva

Cjepivo

Cjepivo

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

I Hrvatska je među zemljama koje pozivaju na hitan sastanak na vrhu u vezi s raspodjelom cjepiva u Europskoj uniji. Premijer Andrej Plenković pridružio se čelnicima vlada Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije te potpisao pismo upućeno predsjednici Europske komisije i predsjedniku Europskog vijeća. Europski čelnici u njemu traže da se svim članicama osigura jednak položaj.

Stigao je i odgovor iz Bruxellesa. U priopćenju Europske komisije ističe se da su države članice Europske unije same tražile fleksibilnost i odlučile odstupiti od pravila da se cjepivo raspoređuje prema broju stanovnika. 

Prema tom sustavu, dodali su, ako neka država odluči da neće uzeti svoj dio doza, one se onda raspoređuju zainteresiranim članicama.

Podsjetimo, čelnici u pismu upućenom dužnosnicima EU-a poručili kako smatraju da bi sadašnji sustav "mogao nastaviti stvarati i produbljivati velike razlike među državama članicama do ovog ljeta, pri čemu bi nekima među njima bilo omogućeno postizanje kolektivnog imuniteta u nekoliko tjedana, dok bi ostale države mogle daleko zaostajati za njima".

U pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, vodeći dužnosnici EU-a se pozivaju "da što prije održe raspravu o ovome važnom pitanju".

- ... Složili smo se da ćemo zajedno krenuti u ovaj pothvat jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što nitko u EU-u neće biti siguran od koronavirusa prije nego što svi budu sigurni. Osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom resursu kakav je trenutačno cjepivo protiv COVID-a svim članicama EU-a, malima ili velikima, također je stvar europske solidarnosti... Međutim, proteklih dana otkrili smo da, suprotno tom zaključku, farmaceutske kompanije neravnomjerno isporučuju doze članicama EU-a i ne slijede spomenuti princip. Nastavi li se tako, to bi do ljeta ionako velike diskrepancije između država članica dodatno povećalo te bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko tjedana, dok bi druge znatno zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu europske solidarnosti..., stoji između ostaloga u pismu.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u petak je rekao da se doze cjepiva ne dijele proporcionalno među zemljama članicama EU-a te da se dodatni ugovori o opskrbi cjepivom dogovaraju kao rezultat netransparentnih pregovora među čelnicima EU-a.

Kurz smatra da Nizozemska i Danska imaju pristup znatno većem broju doza cjepiva po stanovniku od zemalja poput, primjerice Bugarske ili Hrvatske.

Petorica šefova vlada kritizirala su sadašnju praksu podjele cjepiva jer je proturječna EU-ovom sporazumu o proporcionalnoj raspodjeli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!