11:21 / 25.03.2022.

Autor: HRT

Plenković: EU spreman dodatno se angažirati oko dogovora o izbornom zakonu u BiH

Andrej Planković

Andrej Planković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković je uoči sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu izjavio novinarima da je Vijeće prihvatilo zaključke koji se odnose na BiH, a odobren je i Strateški kompas usvojen na sastanku ministara vanjskih poslova početkom tjedna. Napomenuo je da je Strateški kompas dokument koji daje okvir politike EU-a na području obrane i sigurnosti i svih izazova s kojima je suočena Eurapa, ali i svijet. Posebno je važno da je na prijedlog Hrvatske u dijelu koji se referira na BiH istaknuta ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, rekao je. Smatramo da je na taj način cijela EU prepoznala ustavnu arhitekturu BiH, rekao je premijer.

- Ovo je rezultat višegodišnjih nastojanja Plenkovićeve Vlade da Bosna i Hercegovina postane raspravna tema na sjednici Europskoga vijeća i da se svaki od lidera očituje o toj državi. To s druge strane pokazuje da je u međuvremenu i svijest europskih lidera o opasnosti i dubini političke kriza u Bosni i Hercegovini znatno narasla. Ono što stoji u zaključcima je da Vijeće još jednom ponavlja i potiče europski put Bosne i Hercegovine, čelnici te zemlje se pozivaju da ubrzaju ustavne i izborne reforme jer bez toga ta država ne može funkcionirati niti imati stabilnost. Vijeće poziva lidere BiH da prihvate i provedu mišljenje EK-a kako bi Bosna i Hercegovina što prije dobila kandidacijski status, javila je u središnjem Dnevniku HTV-a dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro

- U zaključcima se daje signal da je EU spreman dodatno se angažirati na najvišoj razini s predstavnicima političkih stranaka u BiH kako bi se postigao dogovor o izbornom zakonu. Ovo je konstruktivan doprinos Hrvatske, prijateljski napor, napor zemlje koja dobrosusjedski i dobronamjerno dala poticaj cijelom EU da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH, u kojij se svi dobro osjećaju, u kojoj su sva tri naroda ravnopravna, rekao je Plenković novinarima.


- Čini mi se da smo i sa zaključcima u ponedjeljak i sa sinoćnjom raspravom gdje sam bio uvodničar i gdje je jako puno kolega interveniralo, dobili paket u dva koraka koji je snažan poticaj liderima u BiH da ulože još malo napora kako bismo ostvarili i zemlja funkcionirala dobro, na dobrobit svih njenih građana, kazao je Plenković. 


O vijesti da su u Domu naroda BiH glasali protiv sankcija Ruskoj Federaciji


- Mislim da su oni to dobro objasnili. BiH polako dolazi u fazu izborne kampanje, koliko shvaćam, radi se o njihovom zastupniku iz redova SDP-a koji je sam od sebe pokrenuo inicijativu da baš on bude glavni inicijator politike BiH kako se uskladiti s režimom sankcija prema Rusiji.  Ovdje je bila jedina utakmica tko je taj koji će to podržati. Hrvati u BiH su vrlo jasno podržali cijeli paket restriktivnih mjera EU-a, a danas će na presici to i objasniti. Moramo prije skakanja u zaključke sve detaljno ispitati. Ja ne bih da mi netko iz oporbe diktira ključni politički tempo ključnih pitanja u Saboru, komentirao je Plenković.

- Kada je tema BiH bila tema na Europskom vijeću, gotovo nikada. Nametnuli smo je u ključnom trenutku, u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, u svjetlu velikih sigurnosnih izazova i činjenice da živomo na jugoistoku Europe gdje u trenutku može doći do sigurnosnog problema i zato smo rekli svim partnerima da je sada trenutak da se cijeli EU vanjskopolitički angažira, da napravi dodatni pritisak, napor i poticaj kako bi se postigao dogovor o limitiranim izmjenama ustava i o izbornom zakonu i na taj način omogući funkcionirati zemlje, rekao je Planković.


Više pogledajte u videoprilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!