Svečani prijam u povodu 10. godišnjice ulaska Hrvatske u EU

28.06.2023.

Zadnja izmjena 21:35

Autor: T.D./HRT/Dnevnik/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Marko Prpic / Pixsell

U Briselu je u povodu 10. godišnjice ulaska naše zemlje u Europsku uniju održan svečani prijam. Premijer Andrej Plenković u Centru za europske političke studije istaknuo je kako je Unija zajednica vrijednosti, prava, ali i zajednica na temelju koje Hrvatska ima mogućnost dosegnuti prosjek razvijenosti Unije. Dodao je da do kraja ovoga desetljeća imamo na raspolaganju 25 milijardi eura te kako smatra da ćemo do 2030. uspjeti nadoknaditi ono što nismo mogli 90-ih godina. Jubilarna obljetnica obilježena je i svečanim koncertom.


U Bruxellesu se u ovim trenucima održava svečani prijam u povodu 10. godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ondje je reporterka HTV-a Jasna Paro koja se javila u Dnevnik te rekla kako je 10. godišnjica ulaska u EU prilika za europske institucije koje se bave promišljanjem europskih politika da se govori o proširenju jer je Hrvatska posljednja zemlja koja je ušla u EU prije 10 godina.

- Tom prilikom je premijer Plenković bio pozvan u Centar za europske političke studije te se o tome razgovaralo. Premijer je osim vidljivih prednosti članstva u EU kao što je gospodarski rast, eurozona ili Schengen govorio da je proces pristupanja Europskoj uniji bio konstantan proces nadoknađivanja. U 90-im godinama Hrvatska je trebala nadoknađivati ono što su druge istočne europske zemlje imale, a mi nismo zbog rata, rekla je Paro. 

- Europska unija je zajednica vrijednosti, zajednica prava, ali i zajednica na temelju koje Hrvatska kroz izdašna sredstva ima priliku ulaganjem u svoj ravnomjerni regionalni razvoj dosegnuti prosjek razvijenosti EU-a, rekao je Plenković, koji je u bruxelleskom think tanku Centru za europske političke studije (CEPS) govorio o prvih 10 godina hrvatskog članstva u EU-u i perspektivama daljnjeg širenja Unije.

Plenković je u svom izlaganju rekao da je Hrvatska u vrijeme pristupanja EU-u cijelo vrijeme nastojala nadoknaditi zaostatak za zemljama srednje i istočne Europe, koje su još 90-ih bile u intenzivnim pripremama za članstvo, dok se Hrvatska borila protiv velikosrpske agresije Slobodana Miloševića i vraćala okupirana područja.

Financijske perspektive


Stoga je Hrvatska tek početkom 2000-tih počela s institucionalnim približavanjem EU-u.

- Danas kada smo članica i schengenskog prostora i europodručja i postali dio jezgre EU-a, imamo do kraja ovoga desetljeća 25 milijardi europskih sredstava, dakle imamo sve pretpostavke da ulovimo korak i mislim da ćemo 2030. nakon dvije financijske perspektive uspjeti dosegnuti prosjek razvoja EU-a i nadoknaditi ono što nismo mogli 90-ih, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je Hrvatska zbog slovenske blokade i uvjetovanja suradnjom s Haškim sudom izgubila oko četiri godine.

"Uvjetovanje bilo nepravedno i neopravdano"


Istaknuo je da je to uvjetovanje bilo nepravedno i neopravdano.

- Nakon što su optuženi generali oslobođeni na Haškom sudu, nitko nam na kraju nije rekao žao nam je, nego se nastavilo kao da ništa nije bilo, rekao je Plenković.

Na pitanje podržava li Hrvatska ukidanje konsenzusa u nekim pitanjima vanjske politike, a što neki drže jednom od najvećih prepreka za daljnje proširenje i bolje funkcioniranje EU-a, Plenković je rekao da to ne podržava. Za Hrvatsku i za ostale male zemlje jednoglasnost je instrument za zaštitu od preglasavanja. Ono što po njemu treba napraviti jest uvjeriti one koji to koriste da se pravo veta ne zloupotrebljava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!