13:07 / 22.11.2021.

Autor: HRT

Sastanak Plenkovića i Janše: "Slovenija nam je najbolji susjed i prijatelj"

Plenković i Janša

Plenković i Janša

Foto: Ivica Grudiček / HRT

Premijer Andrej Plenković sastao se u Otočcu na Krki sa slovenskim kolegom Janezom Janšom. 

Otkrili su spomen-ploču kod dvorca Otočec, a uz njih su na svečanosti bili i bivši premijeri Hrvatske i Slovenije iz doba borbe za samostalnost dviju država - Franjo Gregurić i Lojze Peterle.

- To zajedničko sudjelovanje u najtežim trenucima daje osjećaj dobrog susjeda. Puno pitanja smo riješili. Danas je to već sve zaboravljeno. Neka pitanja ostala su otvoren ali nadam se da ćemo ih u budućnosti riješiti na podlozi dobrog dijaloga, prijateljstva koje se pokazalo i prije 30 godina. Radostan sam što takve obljetnice imamo u prisustvu tadašnjih čelnika vlada. Danas je također puno izazova jer još uvijek nosimo zaštitne maske u borbi s pandemijom, rekao je Janez Janša. 

- Velika je čast biti u ovakvom biranom društvu, prijatelja, ljudi koji su 1991. u sudbonosnim trenucima imali i za Hrvatsku i za Sloveniju najistaknutije državne dužnosti. Još smo pod dojmom velikih strahota koji su se dogodili pod velikosrpskom agresijom uz ključnu ulogu tadašnje JNA na teritoriju Slovenije i na teritoriju Hrvatske. Slovenija se obranila ranije i brzo, gledano s povijesne distance. Hrvatska nažalost nije bila te sreće. Imali smo okupirani teritorij od 1990. do 1995. i vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja. Praktički su nam cijele devedesete prošle u posljedicama te devedesete. Ožiljci i tragovi te bezumne politike Slobodana Miloševića osjećaju se nažalost i danas. U tom kontekstu treba vrednovati istinske i kvalitetne prijateljske odnose između Hrvatske i Slovenije, rekao je Andrej Plenković.

"Slovenija nam je najbolji susjed i prijatelj"


Plenković je novinarima nakon susreta rekao kako su evocirali ključne trenutke kada su i Slovenija i Hrvatska bile žrtve velikosrpskog Miloševićevog režima i agresije koja je ostavila trajne posljedice na obje zemlje, a kasnije i na BiH i Kosovo.


- Ovakav trenutak je prilika da se podsjetimo koliko su važni odnosi Slovenije i Hrvatske, koliko je bitno da su oni kvalitetni, otvoreni, prijateljski, dobrosusjedski, da vidimo koliko toga nas veže i koliko je bitno da gradimo odnose pune povjerenja, poručio je premijer.


Dodao je da nam je Slovenija najbolji susjed i prijatelj.

Rafalei nad Zagrebom? "Potrudit ćemo se"

Što se tiče otvorenih pitanja između dvije zemlje, Plenković je rekao da razgovor vode kontinuirano i tiho te izrazio ponos što, otkad je on premijer, na hrvatskoj političkoj sceni nije bilo nijednog povišenog tona u odnosima sa Slovenijom. Rekao je da je pitanje granice najvažnije, ali nije jedino.


- Na tome radimo i trudit ćemo se da rješenja budu na zadovoljstvo i jednoga i drugoga naroda i dvije države, poručio je.


Plenković je rekao i da je potpora Janše i slovenske vlade hrvatskom ulasku u Schengen izrazito snažna, čvrsta i postojana. Rekao je i da se u 2022. godini rješava schengenski prostor, a u 2023. članstvo u europodručju. Također je rekao da za Schengen imamo i francusku potporu, kao i da ulazimo u novu fazu odnosa s Francuskom, te da će strateško partnerstvo i potpisivanje ugovora o kupnji zrakoplova Rafale dignuti odnose između dvije zemlje na razinu kakvu nikada nismo imali.


- Francuska je jedina članica Europske unije koja je stalna članica Vijeća sigurnosti. Prema tome, imati takvu vrstu strateškog partnerstva i privilegiranih odnosa s Francuskom u ovim okolnostima je sigurno dobro i korisno za Hrvatsku, ali to ništa ne umanjuje naše odnose s Njemačkom, SAD-om, s drugim zemljama koje su nam važne, poručio je Plenković.


Na novinarsko pitanje hoće li nakon potpisivanja ugovora nad Zagrebom letjeti Rafalei, Plenković je nakon kraće stanke odgovorio: "Nije loša ideja".


- Potrudit ćemo se ako se bude moglo, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!