Plenković: Smisao prosvjeda je bilo profitirati na smrti našeg sugrađana

22.11.2021.

16:31

Autor: B.A./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković danas je rekao kako subotnji prosvjed protiv anti-COVID mjera doživljava isključivo kao političku manifestaciju, a prozvao je i predsjednika Republike Zorana Milanovića, rekavši da je on jedini predsjednik neke članice Europske unije koji otvoreno ide protiv COVID potvrda. Plenković se također izjasnio protiv uvođenja obveznog cijepljenja protiv COVID-a.

Plenković je, odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka sa slovenskim premijerom Janezom Janšom u Otočcu na Krki, najsnažnije osudio napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića na prosvjedu u Zagrebu, nazvavši ga kukavičkim i bezobraznim, te napade na druge novinare, izrazivši uvjerenje da će policija otkriti počinitelje i da će oni odgovarati.


Rekao je i da živimo u demokraciji te da nije problem prosvjedovati, iskazati svoj stav, neslagati se s mjerama i to glasno reći. Međutim, rekao je da je prosvjed, koliko je uspio razabrati, ipak dominantno političkog karaktera.


- U njega su se ukrcali gospoda iz Mosta, gospoda iz Domovinskog pokreta, residuae i reliquiae reliquiarum Živoga zida, ekshibicionist iz EP-a kojeg tamo nikad ne zna - Kolakušić, Milanović, vidim, daje im i prije i poslije potporu... To je jedini predsjednik neke članice Europske unije koji otvoreno ide protiv COVID potvrda i mjera koje Vlada poduzima da bi zaštitila zdravlje, rekao je Plenković.


Naglasio je da im je do građana stalo te da mjere donose za njih, a ne protiv njih. Rekao je i da prosvjed doživljava isključivo kao političku manifestaciju te da tu nema nikakvih dilema. Prozvao je i "profitere na strahoti koju je COVID uzrokovao mnogima".

Test je vatica koja traje pola sekunde. Ako svi ti junaci, veliki slobodari, borci za ne znam što, misle da im je vatica problem, onda oni nisu junaci. To su slabići

Plenković je rekao da to može gledati i kao signal zahvalnosti prema Vladi i Stožeru, koji su, kako je rekao, imali jedne od najfleksibilnijih mjera u EU-u. Odbacio je i tezu o invazivnosti postupka testiranja na COVID.


- Cijeli smisao ovoga prosvjeda je bilo profitirati na smrti našeg sugrađana. To je bit. Glavna poruka koju sam ja shvatio je da postoje politički paraziti i profiteri koji nastoje manipulirati ljudima, njihovim strahovima, možda nedovoljnoj informiranosti, što dopuštam da je moguće, ali je istina da se svi ti junaci boje male bijele vatice i pola sekunde te vatice da se vidi je li netko zaražen ili nije. To je rezime. Test je vatica koja traje pola sekunde. Ako svi ti junaci, veliki slobodari, borci za ne znam što, misle da im je vatica problem, onda oni nisu junaci. To su slabići, paraziti i profiteri, politički, od krajnje desnice do krajnje ljevice, poručio je Plenković.

Među ostalima prozvao je niz političara iz redova Mosta.

- Petrova, Grmoju, Bulja, Raspudića jedan, dva, Troskota i ne znam tko je već tamo, boli ih vatica. Va-ti-ca! Oni bi trebali organizirati referendum koji glasi: "Da li možemo zabraniti korištenje vatice za bris?" To bi bilo pravo pitanje. Morate stvar dovesti do apsurda, rekao je Plenković.


- To su junaci koji su se - da ne kažem što - vatice, dodao je.

Na novinarsku primjedbu da mnogim prosvjednicima smeta što Stožer civilne zaštite nema saborski legitimitet, Plenković je rekao da su promijenili Zakon o civilnoj zaštiti te da Stožer sve radi na temelju zakona koji mu je dao ovlasti.


- Nije zadaća bilo kojeg predstavničkog tijela da se bavi micromanagementom upravljanja bilo kojom krizom. To ne postoji nigdje, pa ni u Hrvatskoj, rekao je Plenković, dodavši da je Ustavni sud potvrdio sve odluke Stožera do sada.

"Milanovića Ustav štiti, ali tajnika i predstojnika Ureda predstojnika ne"


Za Kolakušića je rekao da "prodaje bozu narodu", a istodobno prima plaću od 8000 eura i nosi masku u business klasi zrakoplova.

Odbacio je i argument prosvjednika da su COVID potvrde dozvola cijepljenima koji su zaraženi da šire bolest, rekavši da su manje šanse zaraze od cijepljenih nego necijepljenih.

- Ako netko ima svjetonazorski, ideološki, a najvažnije zdravstveni problem da ne primi cjepivo - OK, mi to poštujemo. Ali ti omogućujemo da radiš sve što će raditi ovi drugi, samo se, molim te, testiraj. Nije big deal, poručio je.


Plenković je također rekao da je stava da obvezno cijepljenje nije potrebno, te da je velika većina ljudi razumna, racionalna i odgovorna.


- Mi od njih dobivamo povjerenje. Pa nismo dobili povjerenje da kažemo: "Evo, umrite svi", dodao je.

Osvrćući se na Milanovićevu najavu da se za ulazak u Ured predsjednika neće tražiti COVID potvrda, Plenković je rekao da Milanovića Ustav štiti, ali tajnika i predstojnika ureda ne. Na pitanje kako će se to kontrolirati, upitao se po čemu bi Ured predsjednika bio eksteritorijalan.

Je li Banožić siguran? "Ne morate me to ni pitati"

Na novinarsko pitanje je li ministar obrane Mario Banožić "siguran" u svjetlu afera u kojima ga se spominje, Plenković je reagirao dismisivno.


- Ja, recimo, nemam pojma da Banožićev tata ima vikendicu u Tisnom. Jeste li vi to znali? Znači, imate nekoga tko ima toliko slobodnog vremena i toliko nekakvih svojih doušnika, dojavljivača, nemam pojma uopće kakva je to mreža informacija, da prate gdje čiji tata ima vikendicu, gdje čija žena radi i gdje je netko zaposlen na poslovima sigurnosti, rekao je Plenković.


Dodao je da postoji "cijeli okvir saznanja i informacija koje se negdje kumuliraju i koje se onda koriste u kampiranjima pred medijima".

Na ponovljeno pitanje je li Banožić siguran odgovorio je:

- Ne morate me to ni pitati. Potpisat će ugovor od milijardu eura.

Na novinarsko pitanje o priznanju DORH-a i USKOK-a da je bilo propusta u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, Plenković je rekao da nije gledao tu presicu te da ne zna jesu li priznali da je bilo propusta. Najavio je da će osobno razgovarati s državnom odvjetnicom, a što se tiče rada DORH-a, USKOK-a, policije i Ureda europskog javnog tužitelja, rekao je da su oni neovisni te da će tako ostati.

Na pitanje o presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju afganistanske djevojčice Madine, koja je 2017. poginula na željezničkoj pruzi, na granici Srbije i Hrvatske, Plenković je izrazio žaljenje zbog tragičnog slučaja koji nas je, kako je rekao, sve potresao, te rekao da je zadužio ministra unutarnjih poslova da se pogledaju svi aspekti presude.

- Kada dobijemo analizu, nakon toga ćemo vidjeti, ali što se tiče poštovanja presude Europskoga suda za ljudska prava, tu nema nikakvih dilema - kao što poštujemo sve druge, poštivat ćemo i ovu, poručio je.

Rafalei nad Zagrebom? "Potrudit ćemo se"


Plenković je rekao i da je potpora Janše i slovenske vlade hrvatskom ulasku u Schengen izrazito snažna, čvrsta i postojana. Rekao je i da se u 2022. godini rješava schengenski prostor, a u 2023. članstvo u europodručju. Također je rekao da za Schengen imamo i francusku potporu, kao i da ulazimo u novu fazu odnosa s Francuskom, te da će strateško partnerstvo i potpisivanje ugovora o kupnji zrakoplova Rafale dignuti odnose između dvije zemlje na razinu kakvu nikada nismo imali.


- Francuska je jedina članica Europske unije koja je stalna članica Vijeća sigurnosti. Prema tome, imati takvu vrstu strateškog partnerstva i privilegiranih odnosa s Francuskom u ovim okolnostima je sigurno dobro i korisno za Hrvatsku, ali to ništa ne umanjuje naše odnose s Njemačkom, SAD-om, s drugim zemljama koje su nam važne, poručio je Plenković.


Na novinarsko pitanje hoće li nakon potpisivanja ugovora nad Zagrebom letjeti Rafalei, Plenković je nakon kraće stanke odgovorio: "Nije loša ideja".


- Potrudit ćemo se ako se bude moglo, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!