Plenković: Nebrojeno puta smo rekli da podupiremo status kandidata za BiH

23.06.2022.

16:14

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu u Bruxellesu nakon sastanka na vrhu država članica EU-a i zapadnog Balkana. Istaknuo je da je stav Hrvatske jasan. Podržavamo otvaranje pregovora s Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom i što se nas tiče, odmah. Podržavamo, naravno, više i ranije od svih drugih status kandidata za BiH za članstvo u Europskoj uniji, to smo rekli nebrojeno puta, kazao je. Optužio je i sadašnjeg i bivšeg predsjednika Zorana Milanovića i Stjepana Mesića da rade za tuđe, a ne za hrvatske interese.

- Budući da je to nama najzanimljivija tema, važno je da imamo svi na umu da je Hrvatska, odnosno ja osobno, pokrenula ovu temu još u ožujku. Tada smo imali zaključke Europskog vijeća, koji ne samo da su željeli gurnuti dalje put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, nego su pozvali i na angažman najviše dužnosnike EU-a da se bave pitanjem BiH, da smanje tenzije, da se bave pitanjem ustavne i izborne reforme. To je predsjednik Europskog vijeća Charlec Michel učinio i posjetom regiji, Sarajevu, kazao je među ostalim premijer Plenković.

Ponovio je da je Hrvatska u toj temi više i ranije od bilo koje druge zemlje. Vidim sad u zadnjih pet dana da su jako aktivni naši prijatelji iz Slovenije i Austrije, što je naravno jako dobro i simpatično, ali u biti cijelu tu tezu o statusu BiH svo ovo vrijeme vodi Hrvatska. Vidim da je Milanović ujutro imao neku pressicu koja još jednom potvrđuje da je čovjek kompletno neupućen u ono što se zbiva, izoliran, i onda govori stvari koje nemaju veze sa supstancom niti s onim što mi ovdje cijelo vrijeme radimo. Naravno, borimo se puno više od njega, konkretnije, konstruktivnije, inteligentnije za ravnopravnost Hrvata u BiH, što ćemo činiti i dalje, kazao je Plenković.

Velika je politička i tektonska odluka da Ukrajina, Gruzija i Moldova prijeđu iz politike susjedstva praktički u politiku proširenja, kazao je. 

Očekujemo istodobni ulazak u euro područje i schengenski prostor

Kazao je da će i Hrvatska biti tema na Europskom vijeću, kojom se potvrđuje buduće članstvo Hrvatkse u euro području. Nakon ovoga slijede samo još preostale formalne odluke i mislim da je konačna odluka 12. srpnja na ministarskoj razini, a formalna članica bit ćemo od 1. siječnja 2023. Idućeg tjedna francusko predsjedništvo idućeg tjedna ide i s odlukom o članstvu Hrvatske u Schengenu. Očekujemo da u istom trenutku postanemo i članica euro područja i schengenskog prostora, izjavio je. 

- To je važno za sve one koji danas kao Milanović, kako sam malo čitao, ljudima govore laži da smo mi bili spremni 2015. godine. Te godine je Hrvatska imala 281 neispunjen kriterij za članstvo u Schengen i nije znala kako iskoristi 80 mil. eura za jačanje schengenske granice. Mi smo sve to s jednom vrlo kvalitetnom ozbiljnom strategijom, pristupom, radom ispunili i zaradli da dođemo u novu fazu. Nisu to stvari koje se dobivaju kao neko sljedovanje nego se zarađuju radom i reformama i ozbiljnim putem i kredibilitetom unutar EU-a. To je vrlo važno. Kad je netko izoliran i ne prati igru onda bolje da ne izlazi na press pa ljudima govori stvari koje ne stoje, izjavio je Plenković.

Plenković komentirao Milanovićeve izjave

- Jasno je da on radi za nekoga tko nije hrvatski, on vjerojatno radi za neke, a ne samo on, vidio sam i Mesićeve izjave u Ivancu neki dan. Moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije moskovske interese oni rade. To sad postaje sve skupa jasnije. Ja radim za Hrvatsku, radim i za Hrvate u Bosni i Hercegovini, radim za to da budemo u Schengenu, u euro području, da dobijemo sredstva iz instrumenta iduće generacije, za izgradnju Pelješkog mosta, za nabavu višenamjenskih borbenih aviona, za standard građana, plaće i mirovine, za kvalitetnu turističku sezonu, kazao je Plenković odgovarajući na Milanovićeve kritike. Netko tko apsolutno niti po jednom bitnom pitanju ne radi baš ništa, bolje da ne govori ništa nego da govori neistine, dodao je.  

- Neka pogleda svoja postignuća. Što je on napravio? Vrijeđa Ameriku, EU, predsjednicu Komisije, predsjednika Europskog vijeća, prijeti s blokadom Finskoj i Švedskoj za pristup NATO-u što apsolutno nikakve veze nema s pitanjem Hrvata u BiH. Dakle radi ogromne, krupne, velike greške i štetu Hrvatskoj i kojoj ruši kredibilitet. Sad se očito povukao, pobjegao negdje, jer sad te teme koliko vidim više nisu bitne. Najednom - idemo u Madrid i više nećemo blokirati, kazao je.

Istaknuo je da je Milanoviću još prvi dan ruske agresije na Ukrajinu napisao pismo da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali da on nije reagirao. 

Plenković: Prosvjed hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu zbog Milanovićevih izjava

Sve što ja radim, radim mudro, dobro i na korist hrvatskim građanima. Za koga on radi, koji je to način. Kakve su to floskule i teme o kojima on govori? Potpuno je izoliran i neinformiran i čini nam u biti štetu, kazao je Plenković. 

- Vidim da je izvijeđao i Schmidta. Dobio sam informaciju da su čak i prosvjedovali hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu zbog njegovih izjava, to je onda ozbiljna šteta. To je šteta koju mi nastojimo popravljati, ne opterećivati hrvatsku javnost previše. To sad već poprima razmjere koji su zastrašujući. Toliko negative i destrukcije koju dobivamo s njegove strane je štetno, sramotno, beskorisno. Očito nema što raditi pa onda čini samo štetu. Na kraju, to je sve iz ljubomore i pakosti, izjavio je. 

Odbacio je i Milanovićevu tezu da kalkulira i ne pomaže Hrvatima u BiH da bi ostvario ulazak u Schengen. 

- Nema nikakve kalkulacije, razlika između mene i njega je to što ja vodim konzistentnu, jasnu, kredibilnu politiku. Ljudi su zadovoljni načinom na koji komuniciramo s našim partnerima i saveznicima, kaže premijer i dodaje da svatko tko pretjerano lupa šakom o stol pokazuje dozu nezrelosti, agresije i dječjeg sindroma, taj završava loše, rekao je. Ponovio je da to što Milanović priča pokazuje da nema pojma o tome kako funkcionira Europska unija.

Opet se osvrnuo na BiH i njihove ambicije za kandidatski status u EU. Hrvatska želi da BiH dobije kandidatski status, da joj se hitno, kao što je pisalo u izvjavi gospodina Michela, pristupi izmjeni ustava i izbornog zakona, rekao je među ostalim premijer Plenković. 

Na pitanje oko kontroverze s dočeka finske premijerke u uredu predsjednika, Plenković je rekao da ne zna o čemu se tu radi, ali je dodao da je premijerka Sana Marin bila jako, jako fina na konferenciji za novinare. Bolje mu je da ne otvara tu temu.

Komentirao je i izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je rekao da mu hrvatski premijer i predsjednik govore da sjedi na dvije stolice i da žele voditi politiku Srbije.

- Mi nemamo takvih pretenzija, ali ako netko misli ući u EU, moramo znati zastupa li politiku Kremlja ili politiku EU-a, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!