Plenković: Srbija ne može sjediti na dvije stolice; Vučić: Ne vodi RH politiku Srbiji

06.10.2022.

Zadnja izmjena 19:41

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković i Aleksandar Vučić

Andrej Plenković i Aleksandar Vučić

Foto: HRT / HTV

Srbija može preko Hrvatske uvoziti svu naftu osim ruske i ne može, želi li europsku perspektivu, sjediti na dvije stolice, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković došavši u Prag, gdje sudjeluje na prvom sastanku Europske političke zajednice i neformalnom samitu EU-a.

Naime, srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Hrvatska stopirala Srbiji dovod nafte preko naftovoda Janaf (Jadranski naftovod), u sklopu novog europskog paketa sankcija Rusiji, ustvrdivši da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja. Plenković je rekao:

- Zadnja tri mjeseca ja sam očito glavni ustaša u Srbiji. Sad smo prešli iz tabloida u "ozbiljnije medije", no treba stvari reći onakve kakve jesu. Sve što se donosilo na razini EU-a, donosilo se zajednički. To je stav svih članica EU-a. Drugo, Srbija u ovakvim okolnostima ne može sjediti na dvije stolice. Srbija ne može biti zemlja koja će ovdje doći, razgovarati o europskoj perspektivi, očekivati velike iskorake naprijed, a ne poštovati ni jednu sankciju Rusiji. Svu naftu koju Srbija treba, a želi je dovesti u Srbiju putem Jadranskog naftovoda, koja će doći na Krk, može - osim ruske, izjavio je hrvatski premijer.

Zemlje članice EU-a jednoglasno su dogovorile osmi paket sankcija Rusiji, koji uključuju ograničenje cijena ruske nafte za treće zemlje. Europska komisija predlagala je da se za zemlje zapadnog Balkana odobri izuzeće, ali je ocijenjeno da za tim nema potrebe jer mogu svoje potrebe zadovoljiti kupnjom nafte iz drugih izvora.

- Odobriti derogaciju tako da Srbija zbog 'deala' s Putinom i dalje ima jeftinu rusku naftu koja će doći u hrvatsku luku i Janafom biti prevezena u Srbiju u okolnostima kada Rusija vrši agresiju na Ukrajinu! Što ćemo mi tu biti, nekakve korisne budale, istaknuo je Plenković.

video thumb

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je po dolasku na samit Europske političke zajednice u Prag ironično rekao da on uopće ne krivi Hrvatsku za onemogućavanje uvoza ruske nafte.

- Hrvatska je samo radila svoj posao, koji radi već više desetljeća, od 1941., kazao je Vučić.

Plenković kaže da iz Srbije cijelo vrijeme dolazi nenormalna retorika, od Vučića, premijerke Brnabić ili njihovih trbuhozboraca, tabloida.

- Ja sam ove godine doživio da sam glavni ustaša i da je ovo najustaškija vlada, rekao je Plenković osvrćući se na optužbe iz Srbije.

- To je retorika izvan svake pameti, Srbija treba poštovati sankcijski režim EU-a, ona neće ni na koji način biti ugrožena i može kupovati naftu od bilo koga drugog i dovesti je preko Hrvatske, kazao je premijer.

Vučić: Neće Hrvatska voditi politiku Srbije

Zanimljivo je da su službeni Beograd, prije svega predsjednik države, za odluku EU-a znali još prije mjesec i pol. I ne samo to, predsjednik Aleksandar Vučić u jednom je od svojih dramatičnih obraćanja javnosti najavio da će Srbija "biti pod sankcijama".

U vezi s naftom, Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, kazao je danas u Pragu da će se Srbija snaći na drugi način i da će platiti višu cijenu.

- Što se tiče uvođenja ili neuvođenja sankcija, ponovit ću vam da niste vi iz Hrvatske oni koji će voditi politiku Republike Srbije. Politiku Srbije vodit će građani Srbije preko slobodno izabranih predstavnika, a protiv svih onih koji misle da mogu Srbiji nametati svoju volju. Vrlo sam ponosan na činjenicu da je Srbija slobodna država, slobodarska država i da sama donosi svoje odluke. Čistog obraza idem i nisam se uplašio svih onih koji prijete Srbiji, kazao je Vučić i dodao da će svima odgovoriti.

Sva sirova nafta koju Srbija uvozi, dolazi tankerima do Omišlja na Krku. Odande se preko Jadranskog naftovoda transportira u Srbiju do rafinerije u Pančevu, gde se dalje prerađuje. Iz Rusije je tankerima stizalo u prosjeku oko 15 posto potreba Srbije, koja je posljednjih mjeseci bila znatno jeftinija na tržištu. Upravo to, ali i strepnja od mogućih sankcija, razlog su zbog kojeg je Srbija povećala uvoz sirove nafte iz Rusije na čak 60 posto.

Limit cijena nafte, osmišljen da bi se cijela EU uskladila sa skupinom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, G-7 - zapravo je razvodnjen kako bi se omogućila izuzeća pomorskim zemljama poput Grčke, Malte i Cipra, pa neki sumnjaju u njegovu praktičnu izvedivost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!