Plenković: Zadržati jedinstvo EU-a i NATO-a te stati uz Ukrajinu

18.02.2022.

12:43

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Dnevnik / HRT

Stanje na granici Rusije i Ukrajine bila je jedna od glavnih tema i drugog dana 6. sastanka na vrhu Europske i Afričke unije u Bruxellesu, koji je okupio sve europske lidere, među kojima je bio i premijer Andrej Plenković

Što se tiče teme odnosa Zapada i Rusije odnosno vojne prijetnje Ukrajini ta tema je makar formalno bila na dnevnom redu razgovora. Naravno da je ona prisutna kao jedan veliki oblak krize, ali je poruka i svi su se lideri složili da je nužno sačuvati jedinstvo i kad je u pitanju politička poruka Rusiji i kad su u pitanju sankcije. Poruka iz Europske unije vrlo je slična onoj iz NATO-a, a to je otvoriti sve diplomatske kanale, osigurati dijalog i pripremati se za najgore, javila je iz Bruxellesa novinarka HRT-a Jasna Paro u podnevnom Dnevniku.

- Pozicija svih je vrlo jedinstvena. Prvo zadržati jedinstvo EU-a i NATO-a u ovoj krizi, drugo stajati uz Ukrajinu u ovoj situaciji, davati podršku jednoj suverenoj zemlji, zemlji koju podržavamo osobito u njezinim Europskim aspiracijama. Ja sam, kad sam bio u Kijevu u prosincu, potpisao jednu deklaraciju s predsjednikom Zelenskim da podržavamo njihov europski put. Treće, također učiniti sve da se iskoriste svi mogući diplomatski kanali, politički, sva komunikacija da dođe do deeskalacije, da se izbjegne sukob ili nova agresija na Ukrajinu. I četvrto potvrditi temeljna načela iza kojih stojimo, načela međunarodnog prava, poštivanja suvereniteta zemalja, građenje dobrih odnosa i izbjegavanje svih sukoba, rekao je premijer Plenković u izjavi nakon sastanka.

- Organizatori sastanka unija Europe i Afrike, Europsko vijeće i Charles Michel, nastojali su pod svaku cijenu izbjeći da skup padne u drugi plan zbog sve većih tenzija na istoku Europe jer za Europsku uniju je jako važno učvrstiti i produbiti podnose s Afričkim kontinentom i nitko nije htio propustiti ovu priliku direktnog, dakle licem u lice, razgovor 27 europskih čelnika s 40 afričkih čelnika, izvijestila je Paro.

- Ova dva dana razgovaralo se o vrlo ambicioznim projektima u okviru financijskog paketa od 150 milijardi eura koji bi trebao uz dodatne javna ulaganja i ulaganja privatnog sektora se poduplati na 300 milijardi eura, naravno vodeći računa o onim kriznim područjima koja su za Afriku jako važna. Pet je tih područja: sigurnost, migracije, gospodarski rast, klimatske promjene i zdravstvo, istaknula je Paro.

Upravo na tom panelu o zdravstvu je sudjelovao jutros hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Za Afriku je o ovom trenutku najvažnije i ključno pitanje ne samo povećati procijepljenost stanovništva koja je izuzetno niska već i dobiti licencu da može sama proizvoditi cjepivo za svoje potrebe. Hrvatski premijer je najavio da će još danas na Vladi donijeti odluku o 550.000 dodatnih cjepiva koje će Vlada RH donirati Africi, izvijestila je Paro.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!